Sarajevske “lijeve” stranke s pojedincima iz njemačke politike dogovorile opstrukciju Mostarskog sporazuma i izmjena Izbornog zakona

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

Političke stranke iz Sarajeva, koje sebe nazivaju lijevima, su kako doznaju Nezavisne novine, prije nepuna dva mjeseca s pojedincima iz njemačke politike iza kulisa dogovorile da izađu iz pregovora o reformi izbornog zakonodavstva, te da to opravdaju odbijanjem predstavnika RS da sudjeluju u radu državnih tijela BiH.

Dogovoreno je da se princip nemijenjanja Izbornog zakona iskoristi kao razlog propasti izborne reforme koju lijeve stranke iz Sarajeva priželjkuju još od uspjeha koji su Eric Nelson, američki veleposlanik, i Johan Sattler, šef Izaslanstva EU u BiH, postigli u Mostaru.

Nakon toga je počela živa diplomatska aktivnost da se utiče na predstavnike RS da se vrate u institucije BiH kako bi se otklonio razlog nesudjelovanja nekih stranaka iz Sarajeva, s obzirom na to da je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, podršku izbornoj reformi uvjetovao podrškom i lijevog krila stranaka s centralom u Sarajevu koje su, kako pišu spomenute banjalučke novine , iz pregovora, uz došaptavanje s pojedinim njemačkim političarima, izašle.

HMS podsjeća da se prvi dio Mostarskog sporazuma, kojeg su potpisali lideri HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, uz prisustvo dužnosnika međunarodne zajednice, odnosi na izmjenu izbornih pravila za Mostar dok se drugi dio odnosi na izmjenu Izbornog zakona BiH.

Važno je napomenuti da se europska politika na Balkanu i dalje odvija u skladu s dogovorom koji su Joe Biden , američki predsjednik, i Angela Merkel, bivša njemačka kancelarka, postigli još prošle godine. Naime, Amerika daje Europi primarnu ulogu i podršku u inicijativama koje poduzima, jer je primarni američki cilj sređivanje stanja u Europi zbog raščišćavanja odnosa s Kinom i Rusijom.

Također, očekuje se da će novi američki ambasador Michael Murphy u Sarajevo stići već u sljedećem mjesecu, s tim da će američki planovi o borbi protiv korupcije tek za njegovog mandata doživjeti puni zamah. Kako se doznaje , očekuje se da će borba protiv korupcije biti njegov primarni zadatak te da će na tapetu biti korumpirani političari na sve tri strane.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori