Njemačka se prvi put oglasila o izmjenama Izbornog zakona

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

 

Napori u rješavanju izborne reforme ulaze u završnu fazu, a izvjesnu konfuziju u javnosti izazvale su izjave nekih njemačkih političara o tome da Njemačka ne prihvaća da se u izbornoj godini donose izmjene Izbornog zakona.

Naime, nedavno je Adis Ahmetović, novoizabrani zastupnik SPD-a u Bundestagu, u jednoj televizijskoj emisiji iznio stav da ne treba raditi izbornu reformu u izbornoj godini i da će Odbor za vanjske poslove Bundestaga sljedećih dana izići sa svojim prijedlogom, međutim odmah nakon te emisije ovo je neizravno demantirao visoki predstavnik Christian Schmidt , kojeg ne priznaje Republika Srpska, koji je dao do znanja da će međunarodna zajednica, uključujući i Njemačku, prihvatiti dogovor domaćih lidera ako do njega dođe u narednim tjednima kada se u BiH ponovo očekuju američki specijalni izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i europska predstavnica Angelina Eichorst.

Na pitanje Nezavisnih novina Veleposlanstvu Njemačke u Sarajevu hoće li ili neće Savezna vlada podržati reformu u izbornoj godini nisu dobili izravan odgovor, ali se između redova može iščitati da se neće protiviti dogovoru o reformi u izbornoj godini.

“Reforma Izbornog zakona vrlo je važna za BiH, ne samo s obzirom na izbore na jesen, nego i s obzirom na približavanje EU kroz provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava, koje podržava i njemačka Savezna vlada. Štoviše, reforma treba doprinijeti da se povećaju integritet i transparentnost izbornih procesa, čime se jačaju vjerodostojnost i prihvaćanje rezultata. Savezna vlada više puta je izjavila da reforma Izbornog zakona ne smije dovesti do toga da se prodube etničke podjele u BiH. To i dalje ostaje stav Savezne vlade”, naglasili su oni u odgovoru za “Nezavisne”.

Što se tiče eventualnih najava o neprihvaćanju izmjena Izbornog zakona u izbornoj godini, treba imati na umu i da je Njemačka pred samo održavanje općih izbora u toj zemlji promijenila Izborni zakon koji predviđa promjenu broja zastupnika u Bundestagu. Iako je ta inicijativa zaista počela i većim dijelom okončana u godini prije izbora, završena je tek neposredno pred izbore i nikom u Njemačkoj nije bilo sporno što se Izborni zakon mijenja tako blizu izbornog datuma.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)