LASIĆ: Kad licemjeri progovore čestito, bojati se da nešto ružno spremaju

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

“Kad licemjeri progovore čestito, bojati se da nešto ružno spremaju”, kratak je ali sadržajan komentar profesora Mile Lasića na tezu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da Bošnjaci i Hrvati nisu imali, niti danas imaju ijedan bitan razlog za sukobe te da imaju stotinu i jedan razlog za suradnju, koju je iznio u nedavnom intervjuu mostarskom Večernjem listu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Licemjeru čestitom govoru, kako Lasić naziva Izetbegovića, milozvučno je rekao da se mora ponovno izgraditi narušeno povjerenje Bošnjaka i Hrvata.

-Moramo naći snage da napravimo preokret. A da bi ga napravili i jedni i drugi sebi trebamo postaviti pitanje – kako nam se desilo da dođemo u stanje u kom predsjednik Hrvatske optužuje Bošnjake da su „zlostavljači Hrvata“, a Bošnjaci imaju ozbiljan strah od ulaska predsjednika HDZ u Predsjedništvo BiH, od dvojca koji bi činio s Dodikom? A to je, nažalost, tako, i uzalud nam je to gurati pod tepih. Povjerenje je kao zgrada, dugo se gradi, lako se ruši. Moramo ponovno graditi porušeno, a za početak se svako mora upitati gdje je pogriješio u posljednjoj dekadi. I ne ponavljati greške, paziti na riječi i postupke, kazao je predsjednik SDA.

Izetbegović je u spomenutom intervjuu istaknuo potrebu promjene Ustava Federacije BiH ne pojasnivši o čemu se tu zapravo radi. Za pretpostaviti je da misli na redukciju ovlasti Doma naroda PFBiH koji propagira cjelokupni sarajevski politički establishment te svođenje njegovih kompetencija na one koje ima Vijeće naroda RS čime bi Federacija BiH de facto postala bošnjački entitet.

-Postoje hrvatske frustracije i očekivanja da se taj ustav promijeni, ali postoje i bošnjačke frustracije i zahtjevi da se promijeni ustav Federacije BiH. Taj čvor moramo mudro razvezati. Milorad Dodik, pak, ne dovodi verbalno u pitanje koncept konstitutivnosti, ali ga je realno, kako to Sarajlije kažu – pomnožio s nulom. Hrvata i Bošnjaka ima još u tragovima u strukturi vlasti RS, a bitne pozicije koje pripadaju ovim narodima, recimo u Vladi RS, zauzimaju Hrvati i Bošnjaci iz SNSD-a, koji nikada neće dići glas u korist svojih naroda, već će poslušno šutjeti čuvajući poziciju koju im je Dodik dao, ustvrdio je Izetbegović, upitavši zašto hrvatski političari iz HDZ-a toleriraju „takav podanički položaj i zašto šute“.

Mile Lasić umirovljeni je profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na kojem je predavao od pokretanja studija politologije.

Smatra ga se vodećim eurologom u BiH i jednim od najboljih politologa u bivšoj Jugoslaviji.

Posebno su značajne njegove knjige koje govore o tematici Europske unije te integriranja u istu poput “Europska unija – nastanak, strategijske nedoumice i integracijski dometi”, “Uzaludni proeuropski pledoaje – prilozi ‘refleksivnim modernizacijama’”, “Transnacionalne socijalizacije politike i institucije Europske unije”, ali i “Aporije multikulturalnosti u svijetu i kod nas.”

Lasić je pisao i za mnoge istaknute tiskovine u BiH poput Večernjeg lista, Dnevnog lista, Oslobođenja i drugih.

Profesor Lasić rođen je u mjestu Uzarići pored Širokog Brijega, bio je jugoslavenski i bh. diplomat u Njemačkoj, a posljednjih petnaestak godina proveo je na mostarskom Sveučilištu.

 

B. G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)