Polaganjem vijenaca i svečanim mimohodom obilježena akcija “Maslenica”, dan kada je oslobođeno zadarsko zaleđe

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

 

Ukupno je do 31.ožujka u neprijateljskim djelovanjima poginulo 127 hrvatskih branitelja, a akcija Maslenica bila je prva veća oslobodilačka akcija hrvatske vojske, te poraz srpske vojske

Akcija Maslenica danas je obilježena polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim braniteljima na središnjem gradskom groblju u Zadru, te naposljetku i svečanim mimohodom s ratnim zastavama Zadrom koji je prije točno 29 godina akcijom Maslenica odblokiran. Srpska vojska tada je odbačena od grada, oslobođeno je zadarsko zaleđe, i to ukupno stotinjak kilometara četvornih, a oslobođeni su i novigradsko ždrilo, te Peruča. Konačno su tada kopneno povezani sjever i jug Hrvatske.

Ukupno je do 31.ožujka u neprijateljskim djelovanjima poginulo 127 hrvatskih branitelja, a akcija Maslenica bila je prva veća oslobodilačka akcija hrvatske vojske, te poraz srpske vojske. Nakon prekjučerašnjeg polaganja vijenaca ispred križa na maslenickom mostu i poruka predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića te Ante Gotovine jednog od zapovjednika akcije Maslenica, jučer je u Zadru o oslobodilačkoj akciji govorio ministar Medved i zahvalio braniteljima, ali i obiteljima koje su u toj operaciji gubile svoje najmilije. Istakao je, kako je navela Hina, da je akcija  Maslenica koja je započela u zoru 22.siječnja 1993.godine bila prekretnica u Domovinskom ratu, ali istodobno i snažna poruka hrvatskom narodu da su oružane snage, Hrvatska vojska i policija, kadre osloboditi svaki pedalj zemlje.

– To je bila o poruka cijelom svijetu da smo izgradili snažnu oružanu silu, a posebna poruka neprijatelju što ćemo učiniti, kao što smo to učinili 1995. godine izlaskom na državne granice u VRO “Oluja” i 1998. godine mirnom integracijom i u Vukovar”, rekao je u Zadru ministar Medved i dodao da je bitno obilježavati obljetnice iz Domovinskog rata kao podsjetnik da sloboda nije darovana, te da je krvlju plaćena i da su hrvatski branitelji i Domovinski rat najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske.

Nakon izjava ministra Medveda i polaganja vijenaca na gradskom groblju u Zadru krenuo je i mimohod vojnih postrojba, sudionica VRO Maslenica preko gradskog mosta do crkve sv. Šime u kojoj je služena misa za Domovinu. Osim u Zadru u programu obilježavanja su i polaganje su vijenaca i paljenje svijeća i kod Masleničkog mosta, Islamu Latinskom te Kašiću u kojem se prije 29 godina odvijala najžešća borba sa srpskim okupatorom.

Frane Šarić/VL/https://www.vecernji.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori