Korak do eskalacije? Parlament Rusije idući tjedan o priznavanju nezavisnosti Donetska i Luganska

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Predsjedavajući ruskog parlamenta Vyacheslav Volodin izjavio je kako je za sljedeći tjedan zakazana rasprava o tome da li Rusija treba priznati istočnoukrajinske separatističke regije Donetsk i Lugansk kao nezavisne republike.

Inicijativu za priznavanje nezavisnosti Narodne Republike Donetsk (DNR) i Narodne Republike Lugansk (LNR) uputili su predstavnici Komunističke partije koji su inicijativu poslali i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, gdje su naglasili značaj i važnost priznavanja ovih dijelova Ukrajine kao nezavisnih republika, prenosi Klix.

“Zastupnici Državne dume (parlamenta op. a.) smatraju da je priznanje LNR-a i DNR-a opravdano i moralno. Postupci ukrajinskih vlasti mogu se usporediti s genocidom nad vlastitim narodom.

Priznanje će stvoriti osnove za sigurnost i zaštitu naroda na tom prostoru od vanjskih prijetnji i zaštitu od provođenja ‘politike genocida’ nad stanovnicima ovih republika”, navodi se u inicijativi.

Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin osvrnuo se na ovu inicijativu te je pojasnio kako su brojni zastupnici već izrazili svoju spremnost da podrže predloženi zakon.

 

image
Nacrt zakona upućen ruskoj Dumi i Vladimiru Putinu

 

“Mislim da su zastupnici Ujedinjene Rusije više puta govorili o ovoj temi, jer su također zabrinuti zbog događanja na istoku Ukrajine. U tom smislu, mislim da je ispravno što ćemo idući tjedan održati konzultacije s liderima klubova u parlamentu i na osnovu dogovora glasati”, rekao je Volodin.

On je također naglasio kako predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski ignorira sporazume iz Minska, što je još jedan u nizu razloga zbog čega Ruska Federacija treba priznati istočnoukrajinske separatističke teritorije.

“NATO želi da okupira Ukrajinu. To ne smijemo dozvoliti. Moramo pružiti sigurnost ruskim građanima u DNR-u i LNR-u”, rekao je Volodin.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)