Josip Cvitanović za ubojstvo Marka Radića osuđen na 17 godina i šest mjeseci zatvora

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

 

Sudsko vijeće Županijskog suda u Mostaru kojim je predsjedavao Marin Zadrić izreklo je danas presudu Josipu Cvitanoviću Cvikiju (47) koji je 9. studenog 2020. godine u Mostaru pucnjavom iz automatske puške usmrtio Marka Radića Maku (61).

On je prvostupanjskom presudom osuđen na 17 godine i šest mjeseci zatvora. Sudsko vijeće Županijskog suda je ovo krivično djelo okarakteriziralo kao ubojstvo s izravnim umišljajem.

Prilikom izricanja presude vrijeđao je sud i govorio kako rade za ratnog zločinca Marka Radića.

Prema optužnici Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, koju zastupa tužitelj Željko Rezo, Cvitanović se tereti da je 9. studenog 2020. godine u Mostaru, u ulici Brune Bušića broj 6, u kojoj stanuje oštećeni M. R, iz puške ispalio više metaka u oštećenog M. R., uslijed čega je oštećeni M. R. na licu mjesta podlegao.

Također, optužnicom se Cvitanoviću na teret stavlja i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Iz Tužiteljstva HNŽ su naveli da je neovlašteno posjedovao pištolj marke “Ekol”, model “Tuna”, kalibra 8 mm, a puška kojom je usmrtio Radića nije pronađena. Kako je istaknuto u dokaznom postupku, utvrđeno je da je Cvitanović počinio krivično djelo ubojstvo u stjecaju s nedozvoljenim držanjem oružja, a na osnovu datih izjava svjedoka, vještaka, kao i materijalnih dokaza.

Tijekom dokaznog postupka je također naglašeno da je Cvitanović bio odlikovan kao vojno lice, te da je već bio osuđen za krivično djelo ubojstvo i dva pokušaja ubojstva i to s vatrenim oružjem.

Osuđenog Cvitanovića je odvjetnik  Semir Kajtaz branio navodima da je ubojstvu prethodio fizički sukob u kojem je njegov branjenik zadobio teške tjelesne ozljede, zbog kojih je bio u stanju teške razdražljivosti, te ukazivao na nalaz vještaka neuropsihijatara u vezi bitne smanjene neuračunljivosti njegovog branjenika navodeći da je riječ o ubojstvu namah.

Od olakšavajućih okolnosti za svog klijenta je naveo da je sudionik rata, višestruko odlikovan te da je 80-postotni invalid. Osuđeni Cvitanović je 9. studenog 2020. godine, nekoliko sati nakon ubojstva Marka Radića, uhićen u blizini zgrade gdje je stanovao i od tada je u pritvoru u KPZ-u Mostar odlukom Županijskog suda, a na prijedlog Tužiteljstva HNŽ koje je i podiglo optužnicu protiv njega.

R.I./VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori