Bakir laže (2.dio): U FUP-u, prema Ustavu BiH, nedostaje čak 30 Hrvata

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:2 min, 19 sec

 

 

Federalna uprava policije (FUP) je još jedna u dugome nizu onih koje “odudaraju” od stereotipa koji su nametnuli vodeći bošnjački političari o tome da su Hrvati prezastupljeni u institucijama BiH, ali i entiteta FBiH, piše Večernji list BiH. Naime, FUP je nakon državne Agencije za istrage i zaštitu najvažnija policijska agencija u zemlji koja ima nadležnosti u sprječavanju ozbiljnijih slučajeva kriminala kao i u predmetima koji uključuju počinitelje u više federalnih županija.

Lekcije laži i manipulacija

U FUP-u je izravno angažirano 700 osoba, a najveći je broj, daleko više od Ustavom propisanog, Bošnjaka, odnosno 495, što čini 70,7% i također ruši teorije o tome da Hrvati imaju stotine pozicija više nego što im pripada. Naučene lažne lekcije koje ponavljaju bošnjački političari svode se na to da Hrvati imaju 100 posto više pozicija u državnoj vlasti, a u Federaciji BiH 50 posto. FUP to apsolutno demantira.

Naime, u ovoj policijskoj agenciji je tek 117 Hrvata, odnosno čine 16,7 posto. S obzirom na to da u Federaciji BiH i državi BiH vrijede rezultati popis pučanstva iz 1991. godine koji bi trebali slijediti i broj zaposlenih u institucijama, Hrvata bi trebalo biti 22 posto, što znači da je samo u FUP-u 30-ak djelatnika manje od Ustavom propisanih. Ako se k tomu ima na umu kako je Hrvatima zabranjeno dobiti poziciju ravnatelja ove agencije jer to stalno opstruiraju bošnjački političari, onda priča dodatno dobiva na težini i govori koliko su manipulantske tvrdnje o hrvatskoj prezastupljenosti.

No, nisu samo Hrvati na gubitku u FUP-u. Tek je 60 Srba i čine 8,57 posto iako ih treba također biti više od 20 posto. Istodobno, ostalih je 3,57, dvoje se ne želi izjasniti o nacionalnoj pripadnosti te se jedan zaposlenik izjašnjava kao Albanac. Ranije je podatke o nacionalnom rasporedu dostavilo još nekoliko federalnih institucije. Naime, iz Porezne uprave FBiH, Ureda za reviziju institucija FBiH, odnosno Sudske policije i FMUP-a dostavili su podatke te se pokazalo kako tek u Poreznoj upravi ima više Hrvata nego što je to Ustavom predviđeno.

Nedostaje 300 posto

Najlošije je stanje u Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova. Od 168 zaposlenika čak 138 su Bošnjaci i čine čak 82 posto, odnosno 30 posto više nego što im pripada po Ustavu i popisu iz 1991. godine. U ovoj instituciji je tek 11 Hrvata i oni čine samo 6,5 posto, odnosno nedostaje ih 300 posto od onoga koliko je predviđeno. Srba je tek nešto manje, ima ih 8 i čine 4,7 posto, dok je ostalih 10 i čine 5,9 posto zaposlenih. Stanje je loše i u Uredu za reviziju institucija FBiH.

VEZANO 

Bakir laže: U četiri federalne institucije manje 30 Hrvata od predviđenih Ustavom

Zoran Krešić/VL/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.