PLENKOVIĆ MICHELU: Važno je da na najvišoj razini raspravimo o stanju u Bosni i Hercegovini

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je u ponedjeljak bio na komemoraciji u čast pokojnom predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju u Strasbourgu, ondje je s europskim političarima razgovarao i o stanju u Bosni i Hercegovini te ulasku Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu.

Plenković je u ponedjeljak doputovao u Strasbourg kako bi odao počast predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju i u toj prigodi ponovno ga je nazvao “prijateljem Hrvatske” i europskim političarom koji je “podržavao ulazak Hrvatske u šengenski prostor i europodručje”.

Prije ceremonije u čast Sassoliju, Plenković se susreo s njegovom potencijalnom budućom nasljednicom, vršiteljicom dužnosti predsjednice EP-a, Maltežankom Robertom Matsolom iz redova pučana.

“Vjerujem da će (…) postati nova predsjednica i naslijediti Sassolija u ove predstojeće dvije i pol godine mandata ovog saziva EP-a”, rekao je.

Na marginama posjeta Strasbourgu hrvatski premijer razgovarao je s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Plenković mu je rekao da bi bilo “jako važno da na najvišoj razini raspravimo stanje u Bosni i Hercegovini”.

“Da podržimo njen suverenitet, integritet, kvalitetno funkcioniranje, ali isto tako da njeno funkcioniranje bude bolje, da se svi konstitutivni narodi bolje osjećaju jer imaju pravedniji izborni sustav”, dodao je Plenković.

Plenković i njegov grčki kolega Kiriakos Micotakis održali su dijalog s Klubom zastupnika EPP-a, a dominantne teme bile su Schengen, eurozona te BiH.

“U svim tim razgovorima, objasnio sam kolegama očekivanu dinamiku donošenja odluka i u pogledu pristupanja Hrvatske Schengenu i europodručju, trenutne situacije na jugoistoku Europe – posebno Bosne i Hercegovine”, rekao je premijer novinarima.

“Ulazimo u završnu fazu razgovora koji bi trebali rezultirati i konsenzusom o izmjenama izbornog zakona kako bi idući izbori bili održani tako da i Hrvati kao ravnopravan, konstitutivan narod biraju svoje legitimne predstavnike u najviše institucije BiH”, dodao je Plenković.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori