Featured Video Play Icon

LOVRINOVIĆ: Možemo se dogovoriti za 24 sata; OSMANOVIĆ: Što se tiče SDA, ne moramo se dogovoriti do općih izbora

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

 

U Plenumu FTV-a gostovali su Nikola Lovrinović i Adil Osmanović. Govorilo se, neizbježno, i o Izbornom zakonu.

“Zašto bi HDZ morao kazati kako će se riješiti presuda Suda u Strasbourgu? Neka kaže SDA. Neka kaže SNSD. Neka kaže SDP. Neka kaže tko god hoće, zašto taj teret prebacujete nama? HDZ ima svoj politički cilj, a on zastupa politički hrvatski narod. Prema tome prvenstveni naš cilj je taj”, istaknuo je Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu BiH, u Plenumu.

“Mi ćemo biti sudionici rješenja tog pitanja i provedbe presude Suda u Strasbourgu. nije HDZ taj problem ni stvorio. SDA, HDZ i SNSD su parlamentarna većina i mi u ovom mandatu možemo sve riješiti ako radimo kao parlamentarna većina. Nama za promjene Ustava trebaju drugi, ali za donošenje zakona i propisa imamo parlamentarnu većinu, samo moramo skupiti hrabrost, preuzet odgovornost, biti pošteni jedni prema drugima i donijeti rješenja. A tražiti od mene da idem u izborne procese, da ih jedva čekam, gdje idem u politički ambis i vodim politička prava hrvatskog naroda, ne znam je li to normalno. Do izmjene Izbornog zakona mora i treba doći. Ova gospoda koja dolazi će vjerojatno pomoći nešto, ali ja ipak se nadam da ćemo mi to riješiti. Nema baš dovoljno vremena, ali sve znamo i možemo postići dogovor za 24 sata. U suprotnom, ne znam, nisam siguran ponašamo li se odgovorno.”

 

 

Adil Osmanović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu BiH, kaže da je razlika SDA u odnosu na HDZ u tome da ne mora doći do izmjene Izbornog zakona do predstojećih Općih izbora.

“Izbori se mogu održati po važećem Izbornom zakonu i po važećem Ustavu BiH, a spremni smo razgovarati. Imamo i hrabrosti i odlučnosti, ali nećemo podržati ništa što će ići na štetu građana i države BiH. Nećemo napraviti nijedan korak unatrag koji će voditi dodatnim etničkim podjelama unutar Federacije BiH i unutar cijele BiH. Krećemo se ka europskim, civilizacijskim standardima i tražio sam da se HDZ odredi oko toga jesu li spremni ići tim putem. I da razdvojimo pravno i političko. Ovo što HDZ traži, ovo je političke naravi jer ni jedna od pet presuda Europskog suda za ljudska prava nije problematizirala izbor hrvatskog člana Predsjedništva iz FBiH. Ako HDZ smatra da su im ugrožena prava, zašto nije uputio apelaciju prema Ustavnom sudu ili prema Europskom sudu za ljudska prava? Prema tome, ovo su politički ciljevi i oko njih se da razgovarati, ali naravno uz uvažavanje, bez bilo kakvih ucjena, blokade države, državnih institucija što radi SNSD, nažalost HDZ-u to nije ni mrsko, i ovo što radi HDZ kad je u pitanju obustavljanje implementacije općih izbora 2018. godine preko Doma naroda.”

  FTV/https://federalna.ba/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori