EHF EURO 2022: Ukrajina mora pasti

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

Nakon pobjede protiv Srbije hrvatska muška seniorska reprezentacija stigla je na korak do drugog kruga Europskog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj. Pobjedom protiv Ukrajine bit će još bliže. Doduše, za matematičku potvrdu trebat će joj pobjeda ili remi olimpijskih pobjednika Francuza protiv Srbije. Dobije li pak Srbija onda će u krugu tri reprezentacije odlučivati gol-razlika. Ali, budući da Francuzi žele u drugi krug prenijeti dva boda, realno je očekivati da se neće ponoviti scenarij iz Montpelliera s olimpijskih kvalifikacija kad je Hrvatska na kraju izigrana.

Zato se nećemo previše baviti matematikom i zamarati teorijama zavjere. Puno važnije je da Hrvatska nastavi s igrama koje je do sada pokazala i dobije Ukrajinu bez prevelikog stresa i trošenja snage. Kako je naših igrača sve manje u rosteru, a mogućnostima da izbornik nekoga naknadno pozove također sve kraće, najvažnije je da svi ostanu zdravi

Ukrajina je izgubila oba susreta do sada i definitivno je najslabija momčad naše skupine. Vodi je njemački stručnjak Michael Biegler. Nakon sedam godina trenerske karijere u klubovima, 2012. godine preuzeo je poljsku reprezentaciju. Hrvatsku ne pamti po dobrom jer smo ga na Europskom prvenstvu 2016. pobijedili s 14 razlike i napravili jednu od najvećih senzacija u povijesti ovih natjecanja. Nakon toga, dvije godine vodio je njemačku žensku reprezentacijuOd kolovoza prošle godine sjedi na klupi Ukrajine.

Udarne igle te reprezentacije su dva vanjska pucača. Lijevo je Dmytro Horiha, a desno Vladyslav Dontsov. Članovi su HC Motora koji igra dobro u Ligi prvaka ove sezone. Vrlo dobar je i vratar iz istoga kluba Gennadiy Komok. On je i kapetan ukrajinske reprezentacije. Na crti je tjelesno izuzetno moćan Dmytro Ilchenko. Malo lopti dolazi do njega, ali ono što stigne, obično pretvara u pogodak ili iznuđuje sedmerac. Srce naše obrane ponovno dakle čeka puno posla. Krila su također vrlo solidna, mlada, članovi Motora.

Ukrajinci nisu brzi. Dapače, sporo vraćanje u obranu stajalo ih je mnogo golova protiv Srbije i Francuske. U prvom susretu su primili 31, u drugom čak 36 pogodaka. Bude li Hrvatska koncentrirana i brza mogla bi do puno tzv. lakih pogodaka, bez prevelikog utroška energije. 

Inače, Ukrajinci su šesti put na europskim prvenstvima. Dvaput su prošli prvi krug. Prije 20 godina bili su 11., a 2006. godine 12. To su im za sada najveći uspjesi. U 28 susreta na finalnim turnirima imaju samo dvije pobjede. Godine 2002. dobili su Poljsku 30:23, a četiri godine poslije Švicarsku 37:30. Jedini remi bio je u Hrvatskoj 2000. godine s Njemačkom 24:24.

Hrvatska i Ukrajina do sada su igrale tri puta. Dvaput je slavila naša reprezentacija, a jedanput je pobjeda pripala Ukrajincima. Hrvatska je bila bolja na dva europska prvenstva: 2000. u Rijeci 26:18, te 2010. u Grazu 28:25, a poražena je u osmini finala Svjetskog prvenstva 2001. godine u Marseilleu nakon drame produžetaka 34:37 (2:.29, 33:33).

Takav rasplet u Szegedu jednostavno nije moguć, jer je razlika u kvaliteti momčadi ogromna. Ukrajina mora pasti, da bi Hrvatska išla u drugi krug.

hrs.hr/ https://hrs.hr/Šport/hrvatsko nebo

 

 

Odgovori