Izetbegoviću imperativ “popraviti odnose s Hrvatima” a tvrdi kako Hrvati imaju 100 pozicija više nego što im pripada

Vrijeme:2 min, 13 sec

Učinit ću sve kako bi popravio odnose sa Hrvatima i Hrvatskom poručio je prvi čovjek SDA nakon jučerašnjeg sastanka s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem. A jedan od projekata na kome bi mogli surađivati, bar prema onome što kaže Izetbegović je zaustavljanje gradnje hidroelektrane “Dabar” koju gradi Republika Srpska.

“Jučer smo se suglasili u vezi s korištenjem voda za Hidroelektranu “Dabar”, odnosno “Gornje Horizonte”, gdje se preusmjerava nevjerojatnih pet ili šest milijardi kubnih metara godišnje iz sliva Neretve ka Trebišnjici, to bi pustinju napravilo od tog dijela Hercegovine”, rekao je Izetbegović, te, kako prenosi N1, dodao da bi se gradnjom Gornjih Horizonata potpuno izmjenio ekološki sustav u tom dijelu Hercegovine, od Popova Polja do Opuzena.

“Tu imamo Hrvatsku uz sebe, da se ta stvar ne uradi, ono bi banalno preusmjerilo vode u Dubrovačku Rijeku”, rekao je prvi čovjek SDA.

Izetbegović je dodao da je bilo riječi i o Izbornom zakonu BiH, te da je predočio hrvatskom premijeru pozicije na kojima se predstavnici Hrvata u BiH nalaze. Kaže Izetbegović, obnašaju oko 100 visokih pozicija, poput direktorskih, što im, kako navodi prema Ustavu ne pripada. Podsjetimo, Izetbegović je ranije tvrdio kako Hrvati imaju 46 pozicija više nego što im pripada.

“Imperativ je popravljati odnose Bošnka i Hrvata bez obzira što se dogodilo, i što ste vi u Hercegovini najbolnije osjetili. I odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine. To je potrebno i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, i Hrvatima i Bošnjacima, tako da ću ja poseban trud uložiti u tom smjeru i mislim da je gospodin Plenković vrlo dobar sugovornik”, rekao je Izetbegović.

Na koncu Izetbegović je rekao da će i HDZ i SDA morati napraviti ustupke.

“Učinit ću sve da se jedno neprirodno stanje popravi, gdje su Hrvati pokvarili odnose s nama, ili Hrvatska s nama, ili mi s Hrvatskom da se to stanje popravi”, zaključio je lider SDA.

O Dodiku i sankcijama, sve liči na vrijeme od prije 30 godina

Izetbegović se osvrnuo i na sankcije protiv Milorada Dodika, te najavio nove sanckije, i to Njemačke, Nizozemske, Italije, i pojedinih skandinavskih zemalja.

“Sankcije su krenule, ovo je tek početak, nije ni izbliza dovoljno. Ovakvo siledžijsko ponašanje koje imamo od Milorada Dodika, i strukture koja ga prati zahtjevaju odgovor. Sankcije će bivati sve teže, i davati rezultati, početi uspravati ovo što se događa. A ovo što se događa podsjeća na stanje od prije 30 godina, kada jedna struktura bosanskih Srba smatra da ima pravo donositi odluke u ime svih”, rekao je Izetbegović.

Prvi čovjek SDA je rekao da ta struktura provodi nastavak jednostranog nasilja, nad Ustavom, nad pravima, te da je bolje da se to što prije zaustavi.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori