PLENKOVIĆ S IZETBEGOVIĆEM: Potpora teritorijalnoj cjelovitosti BiH i jednakopravnost Hrvata

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:1 min, 12 sec

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković se u Dubrovniku sastao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem na neformalnoj radnoj večeri iza zatvorenih vrata.

Kako je u Dnevniku izvijestila HTV-ova dopisnica iz Dubrovnika, radi se o nastavku dijaloga započetog u prosincu na sastanku u Sarajevu. Teme sastanka su brojne – budućnost BiH, suradnja dviju zemalja, potpora Vlade cjelovitoj BiH, ali i traženje rješenja da hrvatski narod u toj zemlji bude ravnopravan.

Fokus susreta zasigurno će ponovno biti na izmjenama izbornoga zakona uoči predstojećih izbora u BiH kojima bi Hrvati ponovno sami birali svoga člana Predsjedništva.

Plenković je rekao novinarima u Dubrovniku da je radni sastanak “nastavak dijaloga”.

– Tema je, naravno, Bosna i Hercegovina, dogovori između političkih stranaka, prije svega institucija, ključnih aktera, o reformi izbornog zakonodavstva, pripremama za izbore i jedna snažna poruka podrške BiH kada je riječ o stavu Vlade RH, njenoj teritorijalnoj cjelovitosti i suverenosti i jačanju dobrosusjedskih odnosa, i prije svega traženju rješenja u kojem će i Hrvati biti ravnopravan konstitutivan narod, u situaciji u kojoj će i načelo legitimne zastupljenosti biti reflektirano prigodom izbora članova Predsjedništva s teritorija Federacije BiH, ono na što ukazujemo godinama, i na neki način vratiti se na vrijeme prije 2006. godine, rekao je Plenković uoči sastanka.

Izetbegović je u subotu rekao da vjeruje kako postoji prostor za dogovor o izmjenama izbornog zakona u BiH na čemu inzistira HDZ BiH kako bi se zaštitila prava hrvatskog naroda.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.