Dodik: “Ovo je kao nasilan brak, Komšić i Džaferović mi gube vrijeme jer oni Bakira zovu za sve”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:2 min, 57 sec

 

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da će ova godina biti teška, ali da će u njoj Republika Srpska zabilježiti još jedan uspjeh.

Dodik je istaknuo da nije lako upustiti se u borbu s moćnim i velikim i ustrajati u toj borbi, da se tu mora imati visok stupanj samosvijesti, a ne ludila.

“U tom pogledu godina će biti teška”, rekao je Dodik, koji smatra da je u svoje vrijeme kralj Aleksandar pogriješio, jer se okrenuo jugoslovenstvu, a ne srpstvu, pošto nije pristao da se srpske općine u BiH pridruže Srbiji.

On je rekao da Srpska sve ove godine opstaje borbom za slobodu, identitet i očuvanje svojih osnovnih vrijednosti, zato što nije poklekla pred silnim nasrtajima, kao i nigdje na svijetu autonomija nije sama sebe uklonila već jačala.

Dodik je uvjeren da će Republika Srpska jednog dana biti nezavisna i da će imati svoj federalni ili konfederalni status sa Srbijom, ocijenivši da je to doprinos miru i stabilizaciji na ovim prosotrima.

“Svi su smjeli da se odvoje od Srba i da razbiju Jugoslaviju, a Srbi nemaju pravo da se odvoje od muslimana u BiH i trebaju trpjeti da ih tlače i pokušavaju da im unište identiet i Republiku Srpsku? Ovo je kao nasilan brak”, rekao je Dodik za “Večernje novosti” i zapitao kako pomiriti narode koji nikada nisu bili na istoj strani povijesti.

Dodik je naveo da nije on taj koji popušta i da ga ne zanima šta će “ti muslimanski prijatelji sa zapada reći, jer se oni navijački odnose prema njima”, a Amerikanci podržavaju muslimane i žele da satru Republiku Srpski i to je istina.

Smatra i da je teško realno da se održi sastanak svih regionalnih lidera da se “izgladi” situacija u BiH.

Za sankcije je rekao da je to strah, a ne racionalan politički pristup, te ocijenio da će taj njihov strah njemu osobno nanijeti mnogo problema, kao i da je tijekom ranijih posjeta SAD iskusio licemjerje.

Dodik je rekao da su oni koji htjeli da devastiraju Republiku Srpsku potpuno nervozni i spremni da učine to na brz i efikasan način po sistemu da se “Amerika mora vratiti ovdje da završi nedovršeni posao”, ali da on to ne smije dozvoliti.

“Ovdje su neki vedrili i oblačili, a kada odete u State Department nitko i ne zna za njih”, rekao je Dodik.

Na konstantaciju da se uporno plasira priča sa Zapada da je on glavni krivac za to što BiH ne napreduje, Dodik je rekao da ne vjeruje u BiH šta god pričali i stavljali mu sankcije, jer je neodrživa i nema unutarnje volje da postoji.

“Oni (stranci) su problem. Da su muslimani ozbiljna nacija u konstitutivnom i suverenističkom smislu kao što se predstavljaju da žele BiH, onda bi oni trebali povesti pokret oslobođenja od stranaca”, istaknuo je Dodik, te dodao da oni (stranci) mogu skršiti Dodika, ali da neće moći skršiti Dodikovo vrijeme.

Dodik je rekao da njegov odlazak u Predsjedništvo BiH nije bila pogreška, već da je pogreška bila odlazak Mladena Ivanića koji je u svemu popuštao.

“Ne volim ići tamo, jer ne vidim šansu da se nešto dogodi. Sjediti sa Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem je daleko više od izgubljenog vremena”, rekao je Dodik, navodeći da oni za odluke moraju zvati Bakira Izetbegovića, a da on ne zove nikoga.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da mu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nikada nije rekao da nešto mora uraditi, dok za ruskog predsjednika Vladimira Putin kaže da zna svaki detalj situacije u BiH.

VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.