U posljednjih 14 godina 32.846 državljana BiH dobilo putovnicu Hrvatske

Vrijeme:2 min, 7 sec

S izmjenama Zakona, hrvatsko državljanstvo može se jednostavnije dobiti. U posljednjih 30 godina hrvatsko državljanstvo dobilo je više od milijun stranaca. Najviše ga žele Srbi, državljani Bosne i Hercegovine te Australci.

Proces dobivanja državljanstva nije jednostavan, a hrvatski dokumenti sve su traženiji i kod kriminalaca, piše RTL.

Sedam godina procesa

Admir je iz BiH došao u Hrvatsku prije 22 godine. Pokrenuo je vlastiti posao i danas zapošljava 60 ljudi. Put do uspjeha, kao i do hrvatskog državljanstva nije bio jednostavan. Dokumente je prvi put zatražio nakon dvije godine.

“Znači, dvije godine sam tu bio ilegalno. E onda je postupak krenuo, od vjenčanja, prijave boravka, zahtjev za privremeni boravak, spajanje obitelji, pa stalno nastanjeni stranac, pa tek onda državljanstvo”, kazao je Admir Suljić iz Zagreba.

“Sad opet ako osoba ima kriminalni dosje u državi iz koje dolazi, toj osobi ne pomaže ni brak s Hrvaticom, pa čak ni s tri hrvatske državljanke. Dakle, nije do države. Uglavnom kreće od onih osoba koje traže državljanstvo i neka prava”, poručio je Suljić.

“Prije su ga mogli tražiti unuci, sad mogu i nakon 6 generacija”

S izmjenama Zakona, hrvatsko državljanstvo može se jednostavnije dobiti.

“Nema više generacijskog ograničenja, netko može tražiti hrvatsko državljanstvo temeljem veze s iseljenikom, ako je prošlo 4, 5 ili 6 generacija, prije je bilo ograničeno na dvije generacije, dakle mogli su samo tražiti unuci i unuke”, objasnio je Žarko Katić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Državljanstvo je dobilo i 11 tisuća stranaca koji su od posebnog interesa za zemlju, poput legendarnog ruskog šahista Garija Kasparova.

“Mogu dobiti ljudi koji su se istakli u znanstvenom, kulturnom, sportskom, gospodarskom ili su bili branitelji koji su branili RH tijekom Domovinskog rata”, kazao je Katić.

Putovnicu traže i kriminalci

Hrvatska putovnica, istodobno, sve je traženija roba i kod kriminalaca. Pisalo se da je pronađena kod pripadnika Zemunskog klana, Luke Bojovića, Veselina Vukotića, Siniše Petrića, ali i kod Darka Šarića.

Teško im je ući u trag jer koriste originalne dokumente, na tuđe ime.

“S tim dokumentima se krećete slobodno jer vi zapravo imate dokumente zemlje članice EU, dokumente zemlje koja je oslobođena viza, recimo za putovanje u Ameriku i to je za kriminalce za njihovo kretanje vrlo važno”, rekao je Ante Letica, bivši načelnik uprave za operacije SOA-e.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)