Kako je počeo rat 2022. godine?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:1 min, 37 sec

 

Ako je vjerovati legendi navodno je drug Staljin jednom prilikom upitao koliko papa ima divizija? Tako je Staljin valjda mislio da se divizijama baš sve može riješiti. Divizijama jeste moguće puno toga riješiti, ali ne baš sve. I u BiH danas postoje mali staljini koji misle da dronovima, topovima, tenkovima, mitraljezima, krstarećim raketama, kontroliranjem vojne industrije i divizijama mogu baš sve riješiti. Znaju ti mali staljini i gdje će rat početi. Tko će biti napadnut. Kako će biti napadnut. Zašto će biti napadnut i sve tako…

Piše: Miroslav Vasilj, Pogled.ba

Bitke koje bi oni vodili ove 2022. godine su bitke prošlosti. Zaostalosti. Nazadnjaštva. Bitke su to kako drugoga politički uništiti. Kako drugoga preglasati. Kako onog drugog i malobrojnijeg obespraviti da mu se ogadi svaka pomisao na Bosnu i Hercegovinu. U tim i takvim bitkama ogadili su ovu zemlju i narodu kojeg bi trebali predstavljati pa isti taj narod masovno traži hrvatske putovnice i masovno zajedno s Hrvatima i Srbima napušta i Hercegovinu i Bosnu.

Masovno ostaje bez posla. Masovno ima najnižu mirovinu u Europi. Masovno ima mizernu plaću. Masovno stradava od razmjera korupcije. Masovno zaostaje u svakom pogledu. Ukoliko budu održani, na izborima će sva tri biračka tijela trebati voditi bitke i protiv ratnih huškača. Poraziti ih. I jednostavno ih natjerati da kapituliraju.

No jedine prave bitke koje bi trebala voditi ova generacija i bošnjačka i srpska i hrvatska i Sjedić-Fincijeva su bitke protiv zaostalosti, neimaštine, iseljavanja, nezaposlenosti, bolesti, zagađenja okoliša… Bitke za stvaranje nove vrijednosti, za bolji životni standard, za proizvodnju, za ulaganje u znanost i istraživanja, digitalnu transformaciju, povoljnije kredite, umjetnost…

Eto takav bi valjda rat trebali voditi svi mi ove 2022. godine. Pa ipak unatoč protivljenju ratu svakog normalnog čovjeka ne treba smetnuti s uma upozorenje staro četiri tisuće godina, a koje je u drevnoj kineskoj knjizi „Umjeće ratovanja“ napisao general Sun Tzu – „rat izbjegava jakog i napada slabog“.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.