ZOVKO: EU se mora na najvišoj razini uključiti u rješavanje izmjena Izbornog zakona u BiH

Vrijeme:2 min, 27 sec

Europska unija mora se na najvišoj razini uključiti u rješavanje pitanja izmjena Izbornog zakona BiH, kako bi se provele presude Europskog suda, ali i Ustavnog suda BiH, smatra zastupnica u Europskom parlamentu, dopredsjednica Vanjskopolitičkog odbora i potpredsjednica Delegacije Europskog parlamenta za odnose s BiH Željana Zovko.

Na upit Hrvatskog Medijskog Servisa znači li otkazivanje dolaska u BiH direktorice u Europskoj službi za vanjske poslove Angeline Eihorst koja je zajedno s američkim diplomatom Matthewu Palmerom bila medijator pregovora između bošnjačke i hrvatske strane o izmjenama Izbornog, nakon što su SDA i druge bošnjačke stranke najavile povlačenje iz pregovora, zapravo dizanje ruka EU od BiH Zovko je kazala kako je očito da medijacija EU i SAD na toj razini nije uspjela.

“EU se mora uključiti na najvišoj razini”

– Ovaj stupanj i ova dubina krize u BiH zahtjeva da se EU u rješavanje krize, što uključuje i dogovor o izmjenama Izbornog zakona, mora uključiti na najvišoj razini, jer ovo stanje može izazvati sigurnosti krizu na granicama EU, upozorila je Zovko. Naglasila je da je neprovedba presude Ustavnog suda BiH koja nalaže legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i Domu naroda kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Po njezinu mišljenju do prekida pregovora o izmjenama Izbornog zakona došlo je zbog toga što je bošnjačka politika vješto uspjela prebaciti fokus s te teme na pitanje mogućeg sukoba i rata u BiH.

Zovko smatra kako je jedino rješenje za BiH deblokada institucija BiH i postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona.

Otkrila je kako unutar EU ne postoji veliki interes za proširenje na zapadni Blakan, s izuzetkom Hrvatske i još nekoliko zemalja.

– Hrvatska je zabrinuta za položaj Hrvata u BiH jer su Hrvati u BiH, ali ne samo oni, državljani i Hrvatske a time i EU, podsjetila je.

Upitana o sankcijama prema vlastima RS, Zovko je kazala kako se o tome nije raspravljalo. Upozorila je da bi sankcije jednom dijelu BiH značile sankcije za cijelu BiH, ističući da je jedino rješenje povratak dijalogu.

Tko financira OHR?

Upitana jesu li točne informacije da EU više ne financira OHR, te da Schmidta, čije imenovanje u Viječu sigurnosti UN nije potvrđeno zbog veta Rusije i Kine, zapravo financira Njemačka, Zovko je kazala kako je EU ranije financirala OHR s 40 posto sredstava.

– Je li to i sada slučaj ne znam. Ono na čemu sam ja inzistirala je jačanje administracije Delegacije EU u BiH. Vidjeli smo da je OHR trošio ogromne novce a da rezultata nema, kazala je Zovko.

Zastupnica u Europskom parlamentu govorila je i o nedosljednoj politici Zelenih, koji podržavaju građanski koncept uređenja BiH, što je u suprotnosti s Daytonskim sporazumom, kojeg deklarativno podržavaju. Istovremeno iz njihovih redova stiže podrška separatistima u Kataloniji i Škotskoj.

– Njihov je cilj oslabiti Europsku pučku stranku, tako da njihova politika dobije primat na zapadnom Balkanu.

Zovko je u Domu HDZ BiH večeras predstavila priručnik o svojim aktivnostima u Europskom parlamentu te o tome govorila mladim aktivistima HDZ BiH.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)