Lovel Franić: Inicijativom za referendum do aprililija!

Vrijeme:5 min, 24 sec

 

 

Nakon što su ustvrdili i u medijima objavili da su prikupili i više nego dostatan broj potpisa građana potreban za raspisivanje referenduma, ushićen time zastupnik Mosta Marin Miletić je izjavio: „Tresem se od sreće“! A kako su navedeno i uopće referendumska inicijativa Mosta politički i emocionalno utjecali na predsjednika Vlade u Republici Hrvatskoj Andreja Plenkovića? Suprotno od Marina Miletića on se nakon toga prestao tresti, ali  se za razliku od njega do tada nije tresao od sreće nego od – straha! Kako, zašto i zbog čega se Andrej Plenković do tada tresao od potpuno protivne emocije tj. od – straha?   

Za svaku vladu i vlast općenito pa i Plenkovićevu koalicijsku s nacionalnim manjinama najveća su ugroza masovna demokratska javna okupljanja građana na javnim površinama odnosno demonstracije. Ma kako i koliko su mainstream mediji dirigirano i ciljano umanjivali broj prosvjednika koji su se 20. studenog 2021.g. okupili na Trgu bana Josip Jelačića u Zagrebu, njihova impozantna brojnost pokazala je i dokazala da prosvjed ima masovnu potporu širom Hrvatske, a nije ga mogla kompromitirati ni podmetnuta sabotaža paravojne formacije tzv. „1. dragovoljačke bojne“; pa su Plenković i njegovi cro—mentori koji su ga i instalirali na vlast točno percipirali koliko su prosvjednici brojni i dobro organizirani te potencijalno DEMOKRATSKI opasni za sistemski i institucionalno korumpiranu, nesposobnu i DEHUMANIZIRANU vlast. U tom okviru te i u kontekstu aktualne gospodarske i socijalne krize, masovnog iseljavanja radnoaktivnog pučanstva, negativnog nataliteta  i demografskog sloma, shvatili su da to NIJE samo izolirani bunt i prosvjed protiv protuepidemijskih mjera i Stožera, nego i otpor, obrana i protest protiv i ekonomski nesposobne i socijalno bešćutne vlasti koja je Hrvatsku učinila „ružnim pačetom“ i socijalnim slučajem Europske unije (osim da je Eurostat skovao i provodi  zavjeru protiv Plenkovićeve Vlade!). Plenkoviću je poznata i činjenica da na saborske izbore 5. srpnja 2019.g. nije izašlo 53 posto svih birača što je jasan izraz i poruka demokratske svijesti i savjesti, otpora i bojkota većine birača i hrvatskog naroda, a HDZ je na izborima dobio ukupno samo 17 posto glasova svih birača što znači da njegova koalicijska Vlada HDZ-SDSS-ostale nacionalne manjine ima dvostruki DEMOKRATSKI DEFICIT izbornog legitimiteta!  

U demokratskim državama nacionalne manjine imaju POSEBNO biračko pravo da bi im predstavnici mogli biti izabrani u parlament, a politički cilj tog i takvog predstavništva je ISKLJUČIVO zaštita i promicanje nacionalnih identitetskih, kulturnih ili i religijskih prava i potreba koja se u parlamentu u potpunosti može ostvariti POSEBNIM političkim mandatom koji je po demokratskim standardima i ustavnopravnim načelima primjerenosti i razmjernosti – EKVIVALENTAN POSEBNOM biračkom pravu! Ali nasuprot univerzalnim demokratskim standardima i ustavnopravnim načelima primjerenosti i razmjernosti ti zastupnici u Hrvatskom saboru imaju OPĆI politički mandat, te stoga odlučuju i o povjerenju vladi, donošenju državnog proračuna, raspisivanju referenduma, ratifikaciji međunarodnih ugovora, konvencija itd.; što je apsolutno PROTIVNO političkom cilju tog predstavništva, navedenim ustavnopravnim načelima i općeprihvaćenim demokratskim standardima! A to znači da je Plenkovićeva  koalicijska Vlada dobila povjerenje Hrvatskog sabora i da su sve odluke i zakoni za koje je također potrebna kvalificirana natpolovična većina glasova svih zastupnika, doneseni – BEZ kvoruma kvalificirane natpolovične većine glasova zastupnika koji imaju demokratski kvalificiran OPĆI politički mandat! Što također znači i da koalicijska Vlada HDZ-SDSS-ostale nacionalne manjine u Hrvatskom saboru NEMA političku potporu  odnosno glasove natpolovične većine svih zastupnika koji imaju demokratski kvalificiran OPĆI politički mandat, te da je zbog toga i NELEGITIMNA i NEUSTAVNA!!!    

I k tome sve se to događa u vremenu kada pada peta godišnjica jeftinog i mizernog populističkog trika Andreja Plenkovića na Badnjak 2016.g. kada je da bi prikrio gubitak arbitražnog spora s MOL-om i posljedičnu štetu za državni proračun od oko pet milijardi kuna za koju je odgovoran upravo MOST i „brifiranje“ Bože Petrova, u maniri kolodvorskog šibicara u melodramatskom tv-obraćanju u estetskom kanonu meksičke sapunice javnosti obećao da će Vlada od MOL-a otkupiti INA-u! Kao što se danas zna bio je to APRILILI, iako tada nije bio mjesec travanj nego prosinac.

MOST JE INAKTIVIRAO PROTESTNA OKUPLJANJA GRAĐANA!   

    U tom gospodarskom, socijalnom, moralnom, političkom i društvenom kontekstu i za razliku od sreće Marina Miletića, Andrej Plenković i njegovi cro—mentori su se utemeljeno (za)tresli ali od – straha! Jer Vlada koja PREZIRE sve demokratske standarde  i demokraciju općenito a to znači i NAROD, pribojava se i osjetljiva je jedino na demokratski pritisak u vidu organiziranih i masovnih prosvjednih okupljanja građana. A Most je svojom inicijativom za raspisivanje referenduma upravo demotivirao, inaktivirao i ZAUSTAVIO ta prosvjedna okupljanja i demonstraciju autentične demokratske političke volje, kulture i odgovornosti građana! Umrtvljeni su i izgubljeni društvena energija i dinamika, emocionalni naboj i motivacija, i sada preostaje pasivno čekanje tijeka birokratsko-zakonske i politički KONTROLIRANE procedure za moguće raspisivanje referenduma. Mostovci će 21. siječnja 2022.g. predsjedniku Hrvatskog sabora predati potpise građana i zahtjev za raspisivanje referenduma, koji će biti upućen Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav, o čijem će zaključku na plenarnoj sjednici raspravljati Sabor i nakon toga zatražiti od Vlade da provjeri je li prikupljen dovoljan broj valjanih potpisa. Ako je prikupljen dostatan broj valjanih potpisa, ponovo je u proceduri Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav koji može donijeti zaključak o raspisivanju referenduma, ili da se od Ustavnog suda zatraži ocjena je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom. Ustavni je pak sud 21. prosinca 2021.g. odbio zahtjev za ocjenu ustavnosti ovlasti Stožera civilne zaštite i uvođenja covid potvrda, zbog čega je malo vjerojatno da od toga može odstupiti u vrlo vjerojatnom postupku ocjene ustavnosti referendumskog pitanja Mosta

    U međuvremenu će nas oplahnuti dah proljeća, sunce će otvoriti prozore i topliji će zrak  razrijediti corona-viruse, uskoro će zatim i travanj a s njim i APRILILI. A tada će mnogi postati ravnodušni prema tome hoće li ili ne će biti referenduma, a mnogi će do tada i shvatiti da Mostova inicijativa za raspisivanje referenduma i nije bila ništa drugo doli prikriveni – APRILILI! Politikantski trik, transinteresna politička agenda i opsjena prostote i nehumanosti s ciljem stjecanja KONTROLNOG paketa političko-administrativnih „dionica“ nad autentičnim demokratskim pokretom slobodnih te društveno, kulturalno,  moralno i politički odgovornih i zauzetih građana tj. – CYTOENA kojima nisu u prvom planu njihovih očekivanja i zahtjeva samo protuepidemijske mjere nego i ekonomska i politička kao ljudska i građanska prava i slobode odnosno –  DEMOKRACIJA općenito! 

  I zato su se Plenković i njegovi cro—mentori u vremenu masovnih aktualnih okupljanja demokratski svjesnih i odgovornih građana tresli od – straha, a od početka Mostova „mosta za spas“ tj. inicijative za raspisivanje referenduma tresu se od – radosti

    Lovel Franić /Hrvatsko nebo                                                                                                                                          

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)