Evo kako je Ministarstvo financija SAD-a obrazložilo sankcije Dodiku

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

 

Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) danas je objavilo sankcije za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i to zbog njegove koruptivne aktivnosti te kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

U obrazloženju sankcija navodi se da je Dodik na novoj američkoj crnoj listi zbog potkopavanja stabilnosti, zbog korupcije i ugrožavanja mirovnog sporazuma.

“Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i pokrećući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS). Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH kako bi akumulirao osobno bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika, koja izaziva podjele, odražava njegove napore da unaprijedi ove političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Daytonski mirovni sporazum, rizikujući time širu regionalnu nestabilnost”, navodi se u obrazloženju.

“Naglašava se da su sankcije uvedene zbog Dodikove destabilizirajuće koruptivne aktivnosti i pokušaji demontaže Daytonskog mirovnog sporazuma motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, rekao je podtajnik Trezora za terorizam i financijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

“Sjedinjene Države neće oklijevati djelovati protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućavaju i olakšavaju takvo ponašanje”, navodi se.

Milorad Dodik je također otvoreno pozivao na jednostrani prijenos državnih nadležnosti s vlasti BiH na Republiku Srpsku (RS), jedan od dva entiteta koja čine BiH zajedno s Brčko distriktom, i poduzeo je akcije u pravcu jednostranog prijenosa nadležnosti države. Dodik se također javno suprotstavio međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH. Uz to, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske skupine u BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje. Dodik se imenuje odgovornim za suučesništvo ili izravno ili neizravno angažiranje u kršenju ili djelo koje je ometalo ili prijetilo provedbi Daytona.

Dodik se također imenuje odgovornim ili suučesnikom u korupciji vezanoj za Zapadni Balkan ili izravno ili neizravno angažiranje u njoj.

“Naime, uspostavio je patronažnu mrežu u BiH od koje imaju koristi on i njegovi suradnici. Kao jedan od primjera svojih koruptivnih radnji, Dodik je dao vladine ugovore i monopole u RS-u izravno bliskim poslovnim suradnicima. Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje osobne interese na štetu građana u RS-u”, zaključuje se u obrazloženju.

R.I./VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)