Ovo što radi Luka Modrić nisu mogli ni Xavi, Ronaldinho, Pirlo…

Vrijeme:2 min, 57 sec

 

U posljednje vrijeme nerijetko možete u “birtijaškom” nogometnom razgovoru čuti da hrvatski mediji previše hvale Luku Modrića i da hvalospjevi za njegove izvrsne izvedbe u 36. godini nemaju neku težinu jer, kako “birtijaši” kažu, to mogu i Cristiano Ronaldo s 36, pa i Zlatan Ibrahimović s 40 godina. Ljudi koji će vam takvo nešto reći ne gledaju objektivno jer biti napadač, vratar ili stoper na vrhunskoj razini poslije 35. godine zaista je impresivno, ali je puno lakše to dostići nego održavati tu vrhunsku razinu u poznim igračkim godinama na poziciji veznog igrača koji mora biti motor momčadi. Rijetko je koji veznjak u povijesti iza 35. godine igrao ovako kvalitetan i relevantan nogomet kao Modrić.

Lampard i Gerrard u SAD-u

Luka je i dalje dirigent Realove igre, najbolji je dodavač Primere u protivničkoj polovici, jedan od najboljih trkača, a jako visoko stoji i u presječenim dodavanjima, ključnim i točnim dugim dodavanjima. No puno važnija od svih tih statistika jest činjenica da od Modrića nećete dobiti ispodprosječnu utakmicu. U svojem najlošijem izdanju odigrat će u najmanju ruku solidno te i dalje ulijevati sigurnost u momčad.

Na spomen hrvatskog kapetana mnogi će odmah spomenuti Barcelonine legende Xavija i Iniestu kao neku vrstu protuargumenta, ali on pada u vodu kad spomenemo da je Xavi s 36 godina već godinu i pol igrao u katarskom Al Saddu te da Iniesta već od svoje 34. godine igra za japanski Vissel Kobe. Ne moramo se zaustaviti samo na velikanima Blaugrane jer tri velika nogometna imena koja se smatra legendama veznog reda s 36 na leđima igrala su u SAD-u, a to su Steven Gerrard (LA Galaxy) te Frank Lampard i Andrea Pirlo (New York City). Čak ni veznjaci poznati po svojoj kondiciji poput Yaye Tourea (s 35 u Olympiacosu) i Clarencea Seedorfa (s 36 u Botafogu) nisu izdržali toliko dugo biti na najvišoj razini.

U Brazil je jako rano u svojoj karijeri otišao i jedan od najomiljenijih nogometaša svih vremena, Ronaldinho koji je već s 31 godinom iz Milana otišao put Flamenga, a nakon nekoliko ‘revijalnih’ sezona u domaćoj ligi Gaucho je s 35 na leđima objesio kopačke o klin. Nije on jedino ime među veznjacima koje je završilo karijeru s 35 godina, isto su činili i Roy Keane, Rui Costa, Patrick Vieira i Deco, a nešto ranije su svoje karijere završili Frank Rijkaard (33) i današnji Lukin trener u Realu, Zinédine Zidane (34).

Računamo li isključivo veznjake koji su igrali na najvišoj mogućoj razini, u nogometnoj povijesti uz Luku Modrića stoje samo dva imena koja su i nakon 35. godine ostala na samom vrhu. Jedan od njih je, baš prema spomenutom Zidaneu, najbolji nogometaš svih vremena, a riječ je o Paulu Scholesu koji je cijelu seniorsku karijeru proveo u Manchester Unitedu. Zanimljivo, Scholes se u 37. godini umirovio, da bi se u 38. vratio na travnjake te pomogao Manchester Unitedu u osvajanju još jednog naslova Premier lige kad je već napunio 39 godina. Drugi od njih je moguće i najbolji veznjak u povijesti njemačkog nogometa, Lothar Matthäus koji je u 39. godini života predvodio Bayern do naslova u Bundesligi i finala Lige prvaka, a te godine nagrađen je i za najboljeg njemačkog nogometaša.

Prihvatite činjenicu

Dakle, kad netko kaže da je iznimno impresivno i rijetko to što Luka Modrić radi s 36 godina u Realu i u vatrenima, nemojte to pokušati omalovažiti jer ćete jednostavno biti u krivu. Samo prihvatite činjenicu da Hrvatska ima jednog od najkvalitetnijih i najdugovječnijih veznih igrača u povijesti nogometa.

Edi Džindo/VL/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)