Bruxelles “ispravlja” sporni Inzkov zakon?

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

 

Dužnosnici EU rade na “ispravljanju” zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nakon što su zaključili da postoji rizik od izbijanja ponovnog sukoba u regiji, piše The Guardian.

Izvori britanskog dnevnika navode da je na nedavnom sastanku europskog povjerenika za proširenje Olivéra Várhelyija zaključeno da je “Inzkov zakon” odgovoran za aktualnu krizu u BiH.

Prema pisanju lista, tijekom susreta s izaslanstvom EU u BiH Várhelyi je dao svoju “iskrenu procjenu” da je Inzko “odgovoran za aktualnu političku krizu i delegitimizaciju OHR-a”.

– Inzkove izmjene ne mogu biti osporene s točke gledišta suštine prava, ali činjenica da je zakon nametnut posljednjeg dana njegovog mandata predstavlja problem. Posebno što tako važna odluka treba biti donesena kroz diskusiju svih. Sada je pitanje kako to ispraviti – rekao je Várhelyi tijekom sastanka 25. studenog.

List piše da je Várhelyi svojim kolegama u EU prenio da je rukovodstvo bosanskih muslimana izrazilo želju da ovo pitanje riješi usvajanjem novog zakona koji bi mogao potaknuti predstavnike Republike Srpske da u punom kapacitetu sudjeluju u radu institucija.

The Guardian podsjeća da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik “proteklih nekoliko mjeseci na meti optužbi da pokušava odcijepiti Republiku Srpsku”.

List napominje da Dodik ističe da vlast nije ravnopravno raspodijeljena te da je Inzkovo nametanje zakona o zabrani negiranja genocida bio nedemokratski potez i glavni uzrok problema u BiH, prenosi RTRS.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)