Sud odlučio da je uvođenje COVID potvrda u skladu s Ustavom. Šeparović otkrio novosti: ”Stožer mora objasniti zašto donosi svaku odluku”

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

 

Ustavni sud odlučio je da je uvođenje digitalnih COVID potvrda u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Kažu da Vlada u ovom slučaju nije prekoračila svoje ovlasti.

Ustavni sud odlučio je na redovnom Stručnom sastanku da je odluka o uvođenju digitalnih COVID potvrda u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. U priopćenju nakon sjednice navode kako Vlada nije prekoračila svoje ovlasti pri uvođenju potvrda. Ovu je odluku sud donio većinom s tri glasa protiv.

Šeparović otkrio novosti za Stožer

Nakon sjednice predsjednik suda Miroslav Šeparović otkrio je više detalja o odluci suda.

”Novost je da Stožer mora objasniti zašto svaku odluku donosi i objasniti ustavno načelo razmjernosti. To dosad nismo tražili, ali to će biti korisno za sve”, rekao je i otkrio da takva odluka prema Stožeru na snagu stupa odmah kod donošenja sljedeće nove mjere.

”Dosad to nismo tražili jer smo se oslanjali na obrazloženja koja smo naknadno dobivali od Vlade. Ocijenili smo da je sada vrijeme da se zaoštri to pitanje i da u toj situaciji javnost bude upoznata s razlozima zašto se pojedina mjera donosi. I nama će to biti lakše kada budemo ocjenjivali ustavnosti mjera”, pojasnio je.

Dodaje da će u roku od osam dana biti objavljena i izdvojena mišljenja sudaca o COVID potvrdama. ”Naši kolege su konzistentni u svojim stavovima i to će obrazložiti u svojim izdvojenim mišljenima”, kazao je.

Komentirao je i referendum kojim se želi ukinuti COVID potvrde. ”Naša odluka neće ni na koji način utjecati na referendum. Naša odluka ne prejudicira naše buduće odluke o referendumskim pitanjima”, poručio je.

Na pitanje o ustavnosti uvođenja obveznog cijepljena, Šeparović kaže da Stožer ne može donositi takvu odluku. ”Ako Sabor želi uvesti obvezno cijepljenje, onda ga mora uvesti u zakon. Onda bi ga najvjerojatnije Ustavni usud ocjenjivao”, kazao je.

Kada je riječ o ocjenjivaju ustanovnosti COVID potvrda u javnom sektoru, kaže da će se o tome odlučivati kada Vlada dostavi očitovanje.

Ocjenu ustavnosti zatražio je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, koji je zahtjev za ocjenjivanjem podnio još u listopadu. ”Želimo znati što u slučaju da netko od radnika dobije otkaz i hoćemo li ići u tužbe ako netko bude udaljen s radnoga mjesta jer se nije testirao”, pojasnio je razloge tada predsjednik sindikata Stjepan Topolnjak.

Dnevnik.hr/https://dnevnik.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)