MILANOVIĆ: Molim ga da me ne brani pred zlostavljačima Hrvata. Ne pomagaj, izginusmo

Vrijeme:2 min, 50 sec

 

 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odgovorio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u njihovom najnovijem sukobu vezanom oko prihvaćanja Zaključaka Vijeća Europske unije o proširenju i Procesu stabilizacije i pridruživanja.

Naime, Milanović je ranije poslao pismo u kojem je izrazio svoje nezadovoljstvo time što je hrvatska Vlada prihvatila navedene Zaključke bez da se u njoj navode prava Hrvata kao konstativnog naroda u BiH, na što mu je premijer Plenković iz Bruxellesa odgovorio kako to pismo shvaća kao “osobnu zahvalnost’ za branjenje njegove izjave o Srebrenici”.

Status prenosimo u cijelosti:

“Objasnio nam je Andrej Plenković kako Zaključke Vijeća EU o Bosni i Hercegovini – dugoročno pogubne za Hrvate u toj državi i štetne po nacionalni interes Republike Hrvatske – treba derivirati, dekriptirati i dešifrirati. Po njemu, dakle, treba nastaviti raditi ono što već godinama rade prolazni politički direktori koji kao kolonijalisti baš to, deriviraju, dekriptiraju i dešifriraju prava i obveze konstitutivnim narodima Bosne i Hercegovine, na štetu Hrvata redovito. Nema se što tu dešifrirati, pročitana je to knjiga, treba djelovati. Ali razumijem ga. Odlučio je on svoj, ionako mizeran utjecaj u Briselu, ne rasipati, računa si, na takvu glupost kao što su temeljni nacionalni interesi Hrvatske i prava Hrvata u BiH. Ok, ako nije želio ugroziti svoju osobnu briselsku karijeru, pitam ga – zašto nisi naložio Grlić Radmanu da stopira usvajanje tako beskorisnih, dapače, štetnih zaključaka? Ako mu je promaklo dok je bio u Sarajevu, podsjećam kako BiH ulazi u izbornu godinu, a Hrvati i dalje nemaju nikakva jamstva da ponovno neće biti izigrani. Zaključci Vijeća EU koje je olako podržao samo trasiraju put prema tome da ih opet izigraju. Vidim kako je Plenković očekivao i moju zahvalnost što me je, ispada tako, branio u Sarajevu.

Molim ga da me ne brani pred zlostavljačima Hrvata, malobrojnijeg naroda u BiH. Ne pomagaj, izginusmo. Osim toga, zbog čega bi me branio? Zar ne mislimo isto?”, navodi se u statusu.

 

Najnoviji sukob državnog vrha krenuo je kad je u srijedu navečer predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović objavio da je uputio pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću. U priopćenju iz Ureda predsjednika navodi se kako je to učinjeno “zbog propusta Vlade RH u postupku donošenja Zaključaka Vijeća Europske unije o proširenju i Procesu stabilizacije i pridruživanja, a usvojenih u utorak, 14. prosinca 2021., u Bruxellesu”.

U njemu se ukratko navodi kako je Milanović zabrinut zbog prihvaćanja Zaključaka te je stava da mogu imati negativne posljedice za budući položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini

– U tom kontekstu, upravo usvojeni Zaključci Vijeća EU ne doprinose zaštiti položaja Hrvata u BiH, a time i zaštiti nacionalnog interesa Republike Hrvatske. Upravo suprotno, ovi Zaključci mogli bi se tumačiti kao potvrda nastojanja onih koji se protive promjenama izbornog zakona kojima bi se omogućilo legitimno predstavljanje Hrvata u BiH – navodi se u pismu.

 

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković odgovorio mu je iz Bruxellesa gdje se nalazio na sastanku Europskog vijeća. Od tamo mu je poručio da njegovo jučerašnje pismo na temu usvojenih zaključaka Vijeća EU o Bosni i Hercegovini doživljava kao “osobnu zahvalnost” za ono što je Plenković izjavio u Sarajevu, kad je upitan o Milanovićevim izjavama o Srebrenici.

 

 

Na pitanja oko sadržaja Milanovićevih prigovora, Plenković je ustvrdio da su ti zaključci “puno bolji za Hrvate u BiH nego što su bili zaključci summita NATO-a”.

Zaključke Vijeća EU o Bosni i Hercegovini možete pročitati u nastavku.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)