Spomendan Bl. Drinskih mučenica u gradu njihova stradanja

Vrijeme:1 min, 13 sec

Svečanim misnim slavljem u kapelici župe Sv. Dominika u Goraždu proslavljen je, 12. prosinca, spomendan Bl. Drinskih mučenica, koje su četnici ubili u prosincu 1941.

Euharistiju je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, koji je pod misom i blagoslovio zvono koje će biti montirano na zvonik crkve Bl. Drinskih mučenica u izgradnji u Goraždu. Koncelebrirao je župnik i kancelar Vojnog ordinarijata u BiH preč. Josip Tadić.

U osvrtu za medije kardinal je kazao kako su ovom svetom misom katolici obilježili nekoliko stvarnosti te kao prvu spomenuo Nedjelju Caritasa. “Kršćanin ne smije dozvoliti da mu se srce otruje ogorčenjem, mržnjom ili žalošću koja nagriza čovjeka iznutra”, poručio je te uputio i na spomendan Bl. Drinskih mučenica koje su ubijene u Goraždu 15. prosinca 1941. te bačene u Drinu. “Uz njih, tu je nažalost i oko 8 000 ljudi pobijeno i s mosta bačeno“, rekao je kardinal.

Inače, kardinal, svećenici i skupina hodočasnika posjetili su i spomen obilježje djeci Goražda ubijenoj tijekom rata 1992.-1995. kao i spomenik žrtvama iz Drugog svjetskog rata. Potom su molili pored spomenika Drinskim mučenicama te obišli prostoriju u zgradi današnje osnovne škole s čijeg su prozora blaženice skočile u smrt. Na mjestu gdje su njihova tijela bačena u rijeku Drinu pustili su ruže.

Podsjetimo, Bl. Drinske mučenice su pet sestara Kćeri Božje ljubavi, koje su četnici iz mržnje prema vjeri ubili 1941. na području istočne Bosne. One su beatificirane 2011. u Sarajevu.

 

KTA/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)