Plenković u Sarajevu branio Milanovića oko izjave o genocidu: Predsjednik je objasnio što je mislio

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:4 min, 27 sec

 

 

– Prostor za ekonomsku suradnju postoji, a nismo preskočili priču oko izbornog zakonodavstva – poručio je Tegeltija.

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković doputovao je u ponedjeljak u jutarnjim satima u službeni posjet BiH tijekom kojega će boraviti u Sarajevu i Mostaru, a svrha njegova posjeta je poslati poruku o cjelovitosti BiH i potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti u toj susjednoj zemlji.

Hrvatskom je premijeru pred sjedištem Vijeća ministara i parlamenta BiH priređen svečani doček uz intoniranje državnih himni a Plenković i njegov domaćin, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, nakon toga su započeli službene razgovore u kojima su sudjelovali i ministri.

– Zadovoljstvo mi je bilo biti domaćin Plenkoviću i njegovim suradnicima. Zajednički smo konstatirali jest da BiH i Hrvatska imaju dobre ekonomske i političke odnose koje se razvijaju iz godine u godinu. U našem fokusu uvijek su bilateralni i ekonomski odnosi i konstatirali smo da su oni na jako visokom nivou – rekao je Tegeltija i dodao da postoji još prostora za suradnju između zemalja.

Govorio je i o zajedničkim radovima na infrastrukturi.

– Mogu vam potvrditi i da postoji suglasnost da se izgradi novi graniči prijelaz na području Brčko distrikta – izjavio je.

 

 

 

– Za nas je od velike važnosti da uspostavimo zeleni koridor na graničnom prijelazu s EU i jedino to možemo napraviti sa Hrvatskom – kazao je i dodao kako očekuje da će se na proljeće postići dogovor.
Govoreći o krizama poput COVID-a rekao je kako odnos Hrvatske i BiH može biti primjer.

– Moramo zahvaliti Hrvatskoj koja je pomogla opskrbljivanje cjepiva građanima BiH – rekao je.

Kazao je i kako postoje neka otvorena pitanja koja su već dugo aktualna te da su to teme koje u ovom trenutku ne ugrožavaju odnose.

– Možda je za nas najaktualnije pitanje, koje trenutno i nije toliko problematično, jeste problem izgradnje nuklearno odlagališta. Mi imamo dobre razgovore i dogovore da će naši stručnjaci sudjelovati u radu. Moj osobni poziv Vladi RH da pokuša pronaći neku drugu lokaciju jer je previše nervoze i straha među građanima – kazao je.

– Prostor za ekonomsku suradnu postoji, a nismo preskočili priču oko izbornog zakonodavstva – poručio je.

Plenković se zahvalio na pozivu za sastanak.

– Ovo je moj drugi službeni posjet. Moja prva politička poruka je da dolazim na tragu svih dosadašnjih posjeta kao prijatelj i partner sa željom da unaprjeđujemo suradnju. Želim poslati i poruku da Hrvatska poštuje Daytonski sporazum i na tom tragu ćemo kroz razgovore sada ponoviti i naš interes za ravnopravnošću Hrvata i da njegovi zastupnici budu legitimno zastupljeni – rekao je.

Kazao je kako hrvatska želi maksimalno pomoć BiH.

– Vrlo je važno da smo u ovom vremenu pandemije COVID-a pružili ruku BiH – kazao je i dodao da Hrvatska i BiH moraju surađivati vezano uz nezakonite migracije.

– Naglasio sam da je izrazito važna suradnja naših policija i nadležnih službi kako bi spriječili nezakonite migracije – kazao je.

Hrvatska je maksimalno spremna povećati gospodarsku i trgovinsku suradnju s BiH – poručio je.

– Treba poduprijeti BiH da dovrši svoj dio dionice koridora 5C – dodao je.

– Važno je i više nego jasna spremnost da se riješi pitanje mosta kod Brčkog, želimo prvo obnoviti postojeći i onda sagraditi drugi most – rekao je.

– Naša će razmjena ići preko dvije milijarde eura ove godine – kazao je i dodao da je predložio da se iduće godine napravi veliko gospodarski forum u Sarajevu.

Rekao je i kako želi sastanak između Vlade RH i Vijeća ministara BiH na kojem će se staviti na stol sva otvorena pitanja i buduće suradnje.

– Što se tiče unutarnjopolitičkih zbivanja u BiH mi ih pratimo s velikom pozornošću – kazao je i dodao da je već na početku naglasio koliko je važna cjelovitost BiH.

– Zato sam i kazao na početku da je ključna poruka poruka o cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Željeli bismo da institucije BiH budu funkcionalne – rekao je.

– Hrvatska ne želi vidjeti nikakve separatističke i secesionističke tendencije unutar BiH. Želimo da država dobro funkcionira i isto tako želimo da se poštuje Daytonski okvir ustava koji je nastao u vrlo teškim okolnostima nakon agresije i rata i koji je u tom trenutku bio kompromis strana. Inzistiramo na okviru u kojem će i Hrvati, kao najmalobrojniji ali i konstitutivni narod, biti ravnopravni i zastupljeni u svim institucijama  – rekao je.

Novinari su Plenkovića pitali i o nedavnim izjavama predsjednika Zorana Milanovića.

– Što se tiče pitanja genocida u Srebrenici, službeni stav Hrvatske nikada nije došao u pitanje. Ja čak smatram i da je predsjednik Milanović uspio objasniti ono što je htio reći, nekad te formulacije jako brzo dobiju određeni spin u medijima. Međutim, vidjeli ste i neke njegove ranije izjave gdje i on oko Srebrenice i genocida nije imao nikakvih dilema – rekao je.

Kazao je da nije došao ‘peglati odnose’.

– Mi imao dobre, konstruktivne i prijateljske odnose. Ja osobno sam u Europskom parlamentu kao zastupnik snažno i aktivno lobirao da BiH u veljači 2016. godine podnese zahtjev za članstvom – rekao je i dodao da ‘ima osobni i politički osjećaj identifikacije sa željom da pomogne tu želju i ambiciju Bosne i Hercegovine’.

– Naš posjet ovdje je da učinimo dodatnu vrijednost našim odnosima – poručio je.

U hrvatskom vladinom izaslanstvu uz Plenkovića su ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za europska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, te zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić.

Vecernji.hr/ /Hrvatsko nebo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.