Bilanciranje desnice, ispitivanje savjesti i „pačići mali“

Vrijeme:3 min, 24 sec

 

Polako se godina 2021. približava kraju. Pravo je vrijeme za izradu opće političke bilance, za bilanciranje desnice i za osobno ispitivanje savjesti.

Desnica je i dalje razjedinjena. Budući da je takva, ona time i dalje hrani režimski mit o nužnoj razjedinjenosti desnice. Taj mit šire  oni koji su u desnu njivu sijali, gnojili su i uređivali tako da se nikakva desna stranka ili snaga ne artikulira, ne ojača i ne stasa do zrelosti kao samostalna i snažna opcija. Desnicu kontroliraju službeni i privatni razjedinitelji. Oni znaju da bi vjerodostojna i razumna i kvalitetna desnica ugrozila utjecaj onih koji u svojim rukama drže, koji su držali i koji namjeravaju i dalje držati poluge političke vlasti, moći, znanja i kadroviranja. Znaju to i moćne partijsko-udbaške i paraudbaške snage, koje su se zadržale i održale i tijekom i poslije hrvatskog osamostaljenja. Te snage, pojačane neodubaškim pomlatkom, zadržale su i žele zadržati i silne popratne povlastice. Po kojima i uspijevaju i vlast i kvazi-opoziciju držati pod kontrolom i tako „dozirati“ u njezine izborne uspjehe.

Razumni zagovornici jačanja desnice, pa tako ni mi iz PHB-a, nikad nisu pozivali na nekakvo mehaničko ujedinjavanje, praćeno natjecanjem u domoljubnoj halabuci, isključivosti ili mržnji prema trećima zato što su takvi kakvi jesu. Nego su pozivali domoljube na naravnu i samorazumljivu suradnju i njih i njihovih krugova i skupina na temelju istih ili bliskih načela i vrijednosnih kriterija. Bez nametanja ljudi i sadržaja jednih drugima. Promicali su metodu poštenog dogovaranja i usklađivanja razlika u raspravi. I metodu postupnog, organskog rasta. A svega toga ne može biti ako se najprije ne stvori prostor za uzajamnu komunikaciju i argumentiranu raspravu o stanju, o problemima hrvatskog naroda, o mogućim političkim rješenjima i o putovima kako do njih realno doći.

Bilanciranje desnice – po tko zna koji put već unatrag 20-25 godina – iziskuje da ne lažemo ni jedni drugima ni sami sebi. Nego da priznamo kako se nalazimo u situaciji u kojoj se nalazimo jer smo se dosad ponašali kako smo se ponašali. I da ne ističemo samo vlastite svijetle, nego i da si posvijestimo i one tamne i loše strane samih sebe, onih koji nas podupiru i onih koji nas nastoje kontrolirati, međusobno razjedinjavati i tako čitav proces kontrolirati u korist povlaštenih snaga i stranaka nenarodnog establišmenta.

Svaka naravna suradnja na desnici podrazumijeva svijest da je Hrvatska ponajprije država hrvatskog naroda, na drukčiji način i Bosna i Hercegovina, koji u njoj treba razvijati, štititi i promicati svoj specifični identitet, suprotstavljati se relativizaciji svoje suverenosti kao naroda te razvodnjavanju i brisanju nacionalne svijesti. Sve to zato da bismo mogli nabolje izmijeniti današnju tužnu i ružnu sliku. Ali kako?

Nema za uspjeh kratkoročna recepta. „Recept“ je samo uporan, dugoročan, kvalitetan i nesebičan rad: u osnaživanju hrvatskih nacionalnih kulturnih institucija i medija; u njegovanju hrvatskog jezika i hrvatske kulturne baštine; u afirmiranju hrvatske povijesti; u učvršćivanju obitelji, mladeži, gospodarstva, kulture i obrambenih politika; u istinskom uključivanju naših sunarodnjaka koji žive izvan naših matičnih država; u iskorjenjivanju političke podobnosti; u uspostavljanju pravne države; u borbi protiv podaničkog mentaliteta; u poticanju zajedništva koje će neutralizirati one koji podjaruju podjele među Hrvatima ili provociraju nepotrebne razdore s drugim narodima.

Često čujemo: “Bit će bolje!”. Ali kada?! Mogli bismo na to pokušati odgovoriti ovako:

Kada vlada bude vladala; kada Crkva bude evangelizirala; kada sveučilišta budu obrazovala, a škole odgajale; kada studenti budu studirali, a radnici radili; kada Hrvatska bude iznad bilo koje stranke, a stranke budu radile za Hrvatsku; kada dobrobit hrvatskog naroda bude iznad osobnih i stranačkih interesa u BiH; kada bezakonja bude istražena, a krivci pokažnjavani; kada realnost zamijeni snove, a kreativnost slogane; kada institucije budu u službi naroda, domovine i države; kada zakoni budu primijenjeni na sve i pravda bude jednaka za sve; kada prevladala snaga istine, moć pravde i energija ljubavi.

U tom smislu ispitajmo sebe kao osobe i kao pripadnici određenih skupina! Sa spremnošću da uvidimo i samima sebi, a zatim i drugima, priznamo počinjene grješke i propuste i spoznatu dosadašnju nedoraslost. I sa čvrstom voljom da u daljnjim nastojanjima ne postupamo opet kao „pačići mali“.

 

M.O./Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)