SOKOL ZA HMS: Negiranje ili namjerno izostavljanje konstitutivnosti naroda ne pridonosi međunarodnom miru i sigurnosti

Vrijeme:1 min, 21 sec

– Bilo kakvo negiranje ili namjerno izostavljanje elementa konstitutivnosti kao bitne ustavnopravne odrednice BiH ne doprinosi stabilizaciji političke situacije, a usudio bih se reći niti međunarodnom miru i sigurnosti, stoji među ostalim, u odgovoru Tomislava Sokola, hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu (HDZ), na zamolbu Hrvatskog Medijskog Servisa za komentar komunikea Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u kojem je iz definicije BiH izostavljeno da je to država, osim dva entiteta, i tri konstitutivna naroda.

Sokol ističe da se on kroz zastupničke aktivnosti u Europskom parlamentu snažno zalaže za jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini polazeći od toga da je Hrvatima u BiH uskraćeno političko pravo koje nije uskraćeno niti jednom drugom narodu u Europi – da sami biraju svoje političke predstavnike.

-Pritom uvijek ističem da su Hrvati od tri konstitutivna naroda najviše iskreno okrenuti prema zapadu te predani zagovaranju europskog puta BiH. Pitanje zaštite Hrvata u Bosni i Hercegovini, koji su u ogromnom postotku i građani Europske unije, pitanje je očuvanja temeljnih europskih vrijednosti, navodi Sokol.

U pisanoj izjavi HMS-u Sokol naglašava da je situacija u Bosni i Hercegovini politički kompleksna i uvelike je determinirana bošnjačkom težnjom za političkom hegemonijom, pod krinkom „građanske BiH“.

-U takvim okolnostima, bilo kakvo negiranje ili namjerno izostavljanje elementa konstitutivnosti kao bitne ustavnopravne odrednice BiH ne doprinosi stabilizaciji političke situacije, a usudio bih se reći niti međunarodnom miru i sigurnosti. Stoga ću se kao hrvatski zastupnik i dalje neumorno zalagati za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog, a ta ravnopravnost nedvojbeno podrazumijeva i reformu izbornog zakonodavstva, istaknuo je zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol.

 

B.G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori