PA VI NASTAVITE PLJUVATI PO DINAMU: EVO ŠTO DINAMOVA POBJEDA U LONDONU ZNAČI ZA OSTALE HRVATSKE KLUBOVE…

Vrijeme:1 min, 46 sec

 

Dinamo je sinoć u Londonu u 6. kolu skupine H Europa lige pobijedio West Ham 1:0 golom Mislava Oršića i potvrdio drugo mjesto u skupini.

Hrvatski prvak će tako na proljeće igrati u nokaut-fazi ovog natjecanja, a protivnika će doznati u ždrijebu koji će se održati u ponedjeljak. Pobjeda protiv Engleza donijela mu je četiri nova boda (dva za pobjedu i dva za prolazak skupine) za klupski koeficijent čime je skočio na 31. mjesto ljestvice najboljih europskih klubova i preskočio prašku Slaviju i Eintracht.

No Dinamo je tom pobjedom opet pomogao HNL-u u borbi za mjesta u europskim natjecanjima. Hrvatska je napredovala za jedno mjesto te je trenutačno na UEFA-inoj ljestvici na 17. mjestu, što bi drugoplasiranoj momčadi (ili osvajaču Kupa) iz HNL-a donijelo kvalifikacije za Europa ligu. Dinamo koeficijent može dodatno popraviti u nokaut-fazi na proljeće, ali je problem što svi ostali konkurenti Hrvatske imaju više aktivnih klubova u Europi ove sezone. Turci i Grci imaju po dva, Danska čak tri, a Češka još dva predstavnika.

Kako je objasnio hrvatski nogometni analitičar Tomislav Globan, da bi 17. mjesto u sezoni 2023./2024. odvelo drugoplasiranu momčad ili osvajača Kupa u pretkola Europa lige, moraju se poklopiti dva od tri sljedeća scenarija:

1. Osvajač Europa lige mora se plasirati u Ligu prvaka ili Europa ligu preko domaće lige.

2. Osvajač Konferencijske lige mora se plasirati u Ligu prvaka ili Europa ligu preko domaće lige.

3. Osvajač Lige prvaka ne smije se izravno plasirati u Ligu prvaka preko domaće lige.

Uvjeti 1 i 2 gotovo uvijek se ispune, a u malo vjerojatnom slučaju da bi se ispunila sva tri uvjeta onda bi i 18. mjesto na UEFA-inoj ljestvici vodilo hrvatskog doprvaka ili osvajača Kupa u kvalifikacije za EL i to već sljedeće sezone.

Dinamo može teoretski odvući HNL do 15. mjesta, koje u sezoni 2023./2024. donosi dva predstavnika u Ligi prvaka, ali to je moguće samo u teoriji. Da bi se to dogodilo, Dinamo bi morao otići jako daleko u Europa ligi, a praktički svi konkurenti bi morali vrlo rano ispasti.

 

Nogometne-vijesti.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori