Nevjerojatni Luka Modrić danas će ostvariti nestvaran jubilej, a njegova bajka počela je prije 10 godina

Vrijeme:3 min, 6 sec

 

 

Hrvatski nogometni virtuoz Luka Modrić danas će u utakmici Reala protiv Intera upisati stoti nastup u Ligi prvaka

Uefina službena stranica najavila je ovaj neobično važan događaj današnjega programa grupne faze Lige prvaka: uvrsti li ga trener Reala Carlo Ancelotti u sastav u utakmici s Interom u Madridu, kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić (36) ostvarit će svoj stoti nastup u Ligi prvaka! Wow!

Rekorder je Cristiano Ronaldo

Uefa će naglasiti da će Luka postati 43. nogometaš sa sto i više nastupa u najprestižnijem klupskom natjecanju. Rekorder je, a tko drugi nego hodajući rekord, Portugalac Cristiano Ronaldo sa 181 nastupom, od toga 101 u Realovu dresu, dakle u ovom trenutku ima samo dva nastupa više od Luke.

Kad smo već kod Realovih klupskih ikona, više nastupa od Luke u Ligi prvaka za kraljevski klub imaju Iker Casillas (150), Raul Gonzalez (130), Sergio Ramos (129), Karim Benzema (116), Roberto Carlos (107) i Marcelo (101). Dakle, u ovo doba sljedeće godine naša bi se zvijezda mogla naći među pet najvećih Realovih legendi Lige prvaka!

A kada je, kako i gdje započela ova još jedna nevjerojatna Lukina bajka? Nakon što 2006. (koban je bio Arsenal) i 2007. (Werder) s Dinamom nije uspio prokrčiti put prema Ligi prvaka, Modrić je u ljeto 2010. godine napokon s Tottenhamom, preskočivši u odlučujućem pretkolu švicarski Young Boys, dohvatio grupnu fazu Lige prvaka.

Debitirao je 29. rujna 2010. godine na mitskom lokalitetu londonskih Spursa, White Hart Laneu. Trener Harry Redknapp postavio ga je na poziciju zadnjeg veznog, zajedno s Tomom Huddlestoneom, a igrao je do 82. minute kada ga je zamijenio Aaron Lennon. Spursi su u toj utakmici svladali nizozemski Twente s 4:1, a na klupi Spursa zatekla su se još dvojica hrvatskih nogometaša, Vedran Ćorluka i Niko Kranjčar.

Luka je u svojoj debitantskoj sezoni postigao i svoj prvijenac u Ligi prvaka, protiv Werdera u Londonu (24. studenoga 2011.). Uspio je sa Spursima prezimiti pa u osmini finala izbaciti Milan, a 5. travnja 2011. prvi put je istrčao na kultni Bernabeu. Real Madrid pod Mourinhovim je vodstvom pregazio Lukine Spurse s 4:0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici. Godinu dana poslije Luka će se, baš na Mourinhovo inzistiranje, trajno nastaniti na Bernabeuu i početi svoj zvjezdani uspon. U Ligi prvaka osvojio je četiri titule, a pet puta bio je uvršten u idealnu momčad sezone…

Osim po ovim trofejima, Modrićev opus u Ligi prvaka najviše će se pamtiti po antologijskom pogotku protiv Manchester Uniteda na Old Traffordu. Taj je Lukin projektil, gotovo identičan golu protiv Argentine na SP-u, pred skamenjenim Fergusonom Realu donio pobjedu 2:1 i plasman u četvrtfinale. Real je u toj utakmici nastupio u tamnozelenim dresovima, a Luki je do dana današnjeg to ostao jedini pogodak u eliminacijskoj fazi Lige prvaka.

Sezona nestvarnih jubileja

Ovo je doista sezona nestvarnih Lukinih jubileja. Tako je Modrić primjerice nedavno ostvario 400. nastup za Real Madrid (sada je već na 407), a u lipnju sljedeće godine, bude li zdrav, dosegnut će brojku od 150 nastupa za hrvatsku reprezentaciju (trenutačno 146).

Ujedno, Modrićevih sto (i više) teško će biti dostižna brojka za bilo kojega hrvatskog nogometaša. Po broju nastupa u ovom trenutku najbliži mu je Ivan Rakitić s 85, slijede umirovljeni Srna sa 63 i Mandžukić sa 60, Mateo Kovačić ima 53, Robert Kovač 50, Dejan Lovren 42, Ivan Perišić 38…

I na kraju, hrvatskim reprezentativcima Livakoviću, Oršiću, Petkoviću, Ivanušecu, Brozoviću, Majeru, Vidi, Kovačiću i Sosi (kao i još uvijek aktivnim donedavnim vatrenima Pjaci, Vrsaljku, Pivariću i Badelju) uspjelo je ono što Luki Modriću nije: u Ligi prvaka debitirali su s – Dinamom. Taj nedostižni rekord po broju nastupa u plavom dresu u Ligi prvaka i dalje drži Josip Pivarić (16).

Tomislav Dasović/VL/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)