Mile Prpa: Dolazak malog Isusa (Božićna priča – poklon autora dječici za Božić)

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

 

Svake godine, počevši od Došašća (Adventa) pa sve do Božića i Tri sveta kralja slavimo dolazak malog Isusa kojeg  slave djeca i odrasli u svojim obiteljima, ali nažalost ne i svi, već samo dobri ljudi.

A u nesložnim obiteljima umjesto molitve i božićnog ozračja, vlada nesloga, svađa i vrlo često uz psovke, drogu, nasilje nad cijelom obitelji, a najviše prema djeci.

U takvoj jednoj obitelji  živjela  djevojčica Barbara  imala, je deset godina. Često su je roditelji tukli i vukli za kosu i uvijek to popratili s psovkama protiv Isusa i Božića. Njoj nisu dali da u kući okiti božićni bor niti da postavi jaslice.

Na samom kraju vrta ,u jednom uglu, gdje se to ne vidi iz kuće ,djevojčica  Barbara odlomila je granu jele, usadila je u zemlju i nakitila je kao mali bor i postavila jaslice tu gdje njeni roditelji ne zalaze.

Nadala se da će je mali Isus posjetiti, jer u vrijeme Adventa on, mali Isus, obilazi svuda najčešće siromašnu djecu, a posebno onu koju tuku njihovi roditelji ili druga odraslija neodgojena djeca. I mali i veliki Isus dolazi nevidljiv. On se ne vidi očima, nego srcem i plemenitom  dušom. Ali to mogu samo ljudi koji su odgojeni u ljubavi prema drugima i prema Bogu.

Kad je došao Badnjak , njeni roditelji bili su vrlo uznemireni. Ni sami nisu znali  zašto, još je  na badnju, uvečer, nestalo  struje u cijeloj kući i vanjskoj rasvjeti. U tom mraku još više su psovali. Nekako su došli u blizinu kreveta i legli u mraku. I tvrdo su zaspali. Oko pola noći probudili su se, zbog grmljavine i snažnog blijeska munje.

Kad je prestala grmljavina  i više nije praskala munja sve se smirilo.

Ali još nije bilo struje, tada ugledaše kroz prozor vrlo visoki svijetli  bor okićen svakom ljepotom i različitim  nakitima svih mogućih boja i taj bor je nastao točno na mjestu gdje je mala Barbara usadila granu jele u zemlju.

Roditelji uzeše za ruku malu Barbaru i u punom strahopoštovanju, krenuli do čudesno lijepog bora, gdje se nalazio i prelijepa štalica s mnogo likova.

Svi su bili frapirani ovim događajem. Kad su pogledali uvis ugledali su dugačku traku ispisanu zlatnim slovima, i pročitali su sve. A pisalo je: Ovaj bor i sva ljepota nikla su iz  plemenitog toplog srca i puna ljubavi djevojčice Barbare. Roditelji  se rasplakali i duboko pokajali za psovke i tražili oprost od svoje Barbare što su je toliko tukli. To se pročulo posvuda, pa je idućih godina cijelo mjesto  sudjelovalo u kićenju tog bora i postavljanja jaslica.

Gornja Bistra

  1. prosinac 2021

Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)