AKCIJA SIPA-E Pet pripadnika Armije RBiH uhićeno zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Hrasnici

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

 

Odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih povreda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u Sarajevu uhitili pet osoba zbog sumnje da su počinile ratni zločin nad srpskim civilima u Hrasnici u razdoblju od 1992. do 1994. godine.

Uhićeno je pet osoba, a portal Klix.ba prenosi da se radi o Vahidu Alađuzu, Senadu Gadži, Neziru Aganu, Muji Vatrešu i Sulji Hebibu.

Istraga se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti s područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola “Aleksa Šantić” i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

Optuženi se terete za ubojstva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni izvršitelji ubojstava.

“Prema prikupljenim dokazima Tužiteljstva, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici 4. motorizirane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih povreda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice”, navode iz Tužiteljstva BiH.

U ovom predmetu ostvarena je značajna suradnja s policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u BiH, kao i s pravosudnim institucijama Republike Srbije, s obzirom na to da se dio oštećenih nalazi izvan BiH. Nakon što ispita osumnjičene postupajući tužitelj donijet će odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

 R.I./VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.