NEVJEROJATNI IZETBEGOVIĆ: Stranci vrše pritiske na mene, žele da Hrvati biraju svog predstavnika u Predsjedništvo BiH

Vrijeme:2 min, 59 sec

 

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović dao je intervju za MTV Igman u kojem je kazao kako su pregovori ovoga tjedna o izmjenama Izbornog zakona bili naporni, ali i kako su stranci došli kako pokušali popraviti hrvatsko-bošnjačke odnose.

Izetbegović je stava kako su diplomati iz EU pristigle s ciljem da pomognu Bosni i Hercegovin.

“Došli su da nam pomognu da se ova situacija riješi, da se ovo što rade Dodik smiri, da prestane, da pronađe se rješenje između Hrvata i Bošnjaka, da se ti odnosi poprave. Da se iznađe rješenje za implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava, presuda Ustavnog suda u Bosni i Hercegovini, da se naprave potrebne izmjene Ustava izbornog zakona i da Bosna i Hercegovina krene naprijed”.

Kako ističe, na razgovore su došli sa znanjima koja su im pripremili njihovi suradnici o ranijim pregovorima.

“Imali su i oni svojih tu ideja, ali smo se dogovorili da nećemo izlaziti s tim detaljima da se smanjuje šansa. Dakle, da ja sad govorim što i kako je kazao Čović, što sam ja, što su oni. Naravno, nešto od toga ću kazati, ali do u detalje neću ići. Ljudi su se zaista trudili da se nešto napravi i da se neki pomak uradi, prije svega na odnosu Hrvata i Bošnjaka onako kako oni to vide, kaže Izetbegović.

Koliko sam ja shvatio njih (strance), rekao je Izetbegović, oni koji su im davali instrukcije kada su krenuli iz State Departmenta i Europske komisije, iz daljine slika je otprilike ova: U čemu je problem? Zašto ti Bošnjaci i Hrvati nisu zajedno? Kad su mogli usred rata napraviti Washingtonski sporazum i suprotstaviti se agresiji, zašto ne mogu sada? Onda ide pojednostavljeni odgovori: Bošnjaci biraju i sebi i Hrvatima člana Predsjedništva BiH. Je li to moguće? Jeste! Je li to govore brojevi? Jeste! Idite uvjerite SDA da to ne radi, da puste Hrvatima da izaberu koga god hoće, to je sad glavni problem ostalo je sve manje bitno, fokusirajte se na to i onda je išao pritisak upravo takav.

“Naravno, u samoj Europi ima desničara koje utjecajni HDZ može da izvitopere sliku na način da Bošnjaci rade ovakvu stvar, da manipuliraju sa Srebrenicom da koriste tu priču, da pričaju kako su izginuli u ratu a sad ih ima najviše u BiH. Poslije svega i to liježe na neke uši islamofoba. Vrlo lako je takve stvari prodati Europi. Tako da mislim da jeste bila prisutna jedna dimenzija pristranog odnosa: ‘Prisilimo Bošnjake da ne pokušavaju dominirati, neka puste Hrvatima da izaberu svoga pa će se stvari smiriti’, mislim da je to bio takav pristup.”

Govoreći o pritiscima priznaje da ih je imao, ali da to nisu uspjeli nikako provesti u djelo s obzirom na njegovo iskustvo u politici.

“Krenulo je se u smjeru da se paralelno rješavaju izbor člana Predsjedništva i Dom naroda (FBIH). HDZ u Domu naroda bira kao sa švedskog stola. Sedam godina već stoje neke strategije. Vrlo bitne stvari. Zastupnički dom dođe kao pripremno tijelo, a onda manjina u parlamentu kaže ovo hoću, ovo neću. Mi to moramo riješiti. Ili će biti oboje riješeno ili neće biti ništa riješeno”.

Rekao je kako stranci pokušavaju rasporediti pritisak na sve tri strane.

“Najmanje na Čovića jer on predstavlja najmanji korpus. Dodik teške pritiske trpi pa i uvijene prijetnje. Nama ide pritisak – je li vi shvaćate da ste najodgovorniji, stabilnost, nestabilnost, kud to sve može odvesti… Stavljaju vam na dušu pritisak da ste vi onaj koji će biti kriv ako se ne postigne sporazum ili ako se ne daj bože krene u konflikte”.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori