Biden razmatra diplomatski bojkot ZOI, Kinezi prijete

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Očekuje se da će administracija američkog predsjednika Joea Bidena uskoro potvrditi diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih  igara u Pekingu od 4. do 20. veljače, javlja CNN, dok Kinezi prijete protumjerama.

Biden je nedavno rekao da Sjedinjene Države razmatraju diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Pekingu. Izvori koji poznaju razmišljanje administracije ranije su za Reuters izjavili da postoji sve veći konsenzus unutar Bijele kuće da se  američki dužnosnici drže podalje od Olimpijskih igara u Pekingu. No Bijela kuća nije željela komentirati izvještaje CNN-a.

CNN je dodao kako američki bojkot neće spriječiti njihove sportaše da se natječu na igrama.

Organizacije za ljudska prava optužuju kineske vlasti za grubo kršenje prava, posebno ujgurske muslimanske manjine, kao i represiju u Tibetu, Hong Kongu i nekim drugim autonomnim regijama. Zbog toga je, kao i prije ljetnih olimpijskih igara 2008., sve više zahtjeva za bojkot igara. Međutim, diplomatski bojkot nije utjecao na nastup sportaša.

Iz Kine je odmah stigao odgovor. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian upozorio je sve “da prestanu pozivati ​​na bojkot Igara kako to slučajno ne bi ugrozilo kinesko-američki dijalog i suradnju o važnim pitanjima”.

“Ako Sjedinjene Države zadrže ovaj smjer, Kina će poduzeti odlučne protumjere,” dodao je.

Za razliku od SAD-a, ruski predsjednik Vladimir Putin već je najavio svoj posjet Pekingu tijekom Zimskih igara, iako je Rusiji i njezinim sportašima zabranjeno sudjelovanje na igrama pod državnom zastavom i simbolima.

Ruski sportaši morat će se ponovno natjecati u Pekingu 2022. pod neutralnim simbolima Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), budući da je Rusija kao zemlja i dalje kažnjena zbog sustavnog dopinga na Igrama u Sočiju 2014. i posljedičnog prikrivanja prijevara.

HINA/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)