ODRŽAO KONFERENCIJU Dodik: Putin nije za avanturizam u BiH, želi očuvati Daytonski sporazum

Vrijeme:2 min, 8 sec

 

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio je danas na konferenciji za medije o svom nedavnom sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. On je kazao da RS ostaje posvećena provođenju “slova Ustava” i da će “sve akcije biti usmjere ka tome da se poštuje Ustav onako kako je napisan”.

“Nastavit ćemo sa aktivnostima u vezi s otkazivanjem nametnutih rješenja. Stupanj razumijevanja u svijetu za to sada je mnogo veći. Sada je jasno da je ovo čisti demokratski proces u kome RS ima pravo da kreira procese i brani nadležnosti”, kazao je Dodik.

Naglasio je da je zadovoljan kvalitetom sastanaka koje je imao u Moskvi, prije svega sa Putinom.

“Bukvalno smo nasamo razgovarali blizu sat vremena. Pričali smo o ekonomiji, o cijeni struje. On se zanimao za izgradnju srpsko-ruskog hrama u Banjoj Luci. Najviše vremena potrošili smo na politička pitanja”, rekao je lider SNSD-a.

Rekao je da je prenio Putinu šta je učinjeno i “kako je došlo do skrnavljenja Daytonskog sporazuma i da se pokušava svaliti krivica na RS”. Impresioniran je koliko je Putin upoznat s detaljima.

“Rusija smatra da domaći akteri trebaju rješavati pitanja a ne da to neko radi sa strane. Sve što je u skladu sa međunarodnim pravom Rusija podržava. Oni nisu ni za kakav avanturizam. Oni žele da očuvaju Daytonski sporazum. Gotovo da nije bilo pitanja o kojem se nismo složili. Upoznao sam ga da nemamo namjeru da se krećemo ka NATO-u”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nastavit će raditi na povlačenju nadležnosti.

“Očekujem da će već idući tjedan Kolegij NSRS-a donijeti odluku o održavanju posebne sjednice s dnevnim redom koji smo ranije predložili”, zaključio je.

Osim toga, Dodik je rekao da mu je Putin potvrdio da neće biti podrške za imenovanje visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a.

Govoreći o tome da nema fotografija i snimaka sa njegovog susreta sa Putinom, on je rekao da se oni koji ne vjeruju trebaju obratiti Press službi ruskog predsjednika koja će sve objasniti.

“Mislim da bi malo zdravorazumskih ljudi govorilo o sastanku koji se nije dogodio. Imali smo sastanak u otežanim epidemiološkim uvjetima. Ja sam za dva dana ukupno šest puta morao da dam nalaze. S predsjednikom sam se rukovao i sjedili smo veoma blizu”, prenio je Dodik.

Kritizirao je i Britance te rekao da ne vjeruje u njihove dobre namjere ovdje.

“Britanski parlament je navijački nastrojen, nije spreman da sagleda realno stanje. To treba shvatiti samo kao mišljenje pojedinaca”, naglasio je komentirajući nedavnu diskusiju o BiH u parlamentu Velike Britanije.

Večernji list/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)