Nizozemski biskupi otkazuju božićne polnoćke

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

Katolički biskupi u Nizozemskoj odlučili su i ove godine otkazati božićne mise polnoćke kao mjeru opreza za zaustavljanje širenja COVID-19.

Nizozemski biskupi objavili su da se katoličke mise ili druge župne svečanosti neće moći održavati nakon 17 sati jer sva javna mjesta moraju biti zatvorena od 17 popodne 5 sati ujutro, po novim vladinim mjerama koje traju najmanje do 19. prosinca.

Na web stranici nizozemske biskupske konferencije, objašnjeno je da je odluka, također donesena prošle godine, donesena kako bi se spriječilo okupljanje velikog broja ljudi na večernjim misama na Badnjak. Dodao je da je teško održavati dobru ventilaciju s više misa u istoj večeri.

Ostala crkvena okupljanja, kao što su katehetski sastanci i sjednice župnog vijeća, mogu se održati nakon 17 sati samo putem Interneta. Večernje mise radnim danom i subotom bit će zakazane tako da završe prije 17 sati.

Više od 84 posto stanovništva u Nizozemskoj potpuno je cijepljeno, a ukupno 587 osoba s COVID-19 trenutno se nalazi na bolničkim jedinicama intenzivne njege, kako navodi izvori nizozemske vlade.

Nova ograničenja dolaze u vrijeme kada Katolička Crkva u Nizozemskoj pati od ozbiljnih financijskih poteškoća.

Nizozemski list Trouw objavio je da su redovna primanja 640 katoličkih župa u Nizozemskoj prošle godine pale za 15 milijuna eura zbog pandemije i starenja stanovništva.

Navodno su četiri od pet katoličkih župa u Nizozemskoj u financijskim poteškoćama te da neke župe zbog toga prodaju crkvene zgrade.

U Nizozemskoj ima 3,7 milijuna katolika, prema Dutch News, a samo ih 4%  redovito pohađa misu.

https://www.quovadiscroatia.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)