Nacionalna odrednica konstitutivnih naroda mora ostati jasno definirana kroz Predsjedništvo i domove naroda

Vrijeme:57 sec

 

U Mostaru je danas održana 27. redovita sjednica Predsjednišva Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a). Glavna tema današnjeg zasjedanja bili su aktualni razgovori s domaćim i međunarodnim dužnosnicima o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Na sjednici Predsjedništva HNS-a usvojeni su sljedeći zaključci o svim daljnjim aktivnostima, razgovorima i pregovorima:

1. Predsjedništvo HNS-a daje potporu pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom dr. Draganom Čovićem da nastave pregovore do kraja ove neizborne godine na načelima koja je utvrdio Hrvatski narodni sabor.

2. Ustav Bosne i Hercegovine jasno je definirao BiH kao državu tri konstitutivna naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba kao i drugih koji u njoj žive, stoga nacionalna odrednica konstitutivnih naroda je ustavni temelj za legitimno političko predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i ona mora ostati jasno definirana kroz institucije Predsjedništva BiH i Domova naroda (BiH i F BiH)

3. HNS podsjeća na obvezu implementacije Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona potpisanog u Mostaru, 17. lipnja 2020. godine, čiji su jamci bili predstavnici međunarodne zajednice te im se zahvaljujemo na vođenju pregovora kako bi u cijelosti implementirali navedeni Sporazum.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori