KREŠIĆ ZA HMS: Hrvatska strana ispala je naivna u pokušaju mirenja bošnjačke i srpske strane

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

 

Nakon što su uz srpske izaslanike u Domu naroda i troje izaslanika Hrvata u gornjem Domu Parlamenta BiH glasovali za zaključak da se stave izvan snage Inzkovi amandmani na Kazneni zakon BiH kojima se sankcionira negiranje genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i veličanje ratnih zločinaca, što je izazvalo osudu bošnjačke javnosti, ostalo je nejasno zbog čega su hrvatski izaslanici, podržali zahtjeve srpskog kluba.

– Prema informacijama kojima ja raspolažem, hrvatska strana je ispala naivna u pokušaju da pomiri bošnjačku i srpsku stranu, dok je bošnjački čelnik Bakir Izetbegović glasovanje u Domu naroda teško zloporabio manipulirajući javnosti i koristeći to za dalje usmjeravanje mržnje prema Hrvatima i hrvatskoj politici oko izmjena Izbornog zakona, kaže za Hrvatski Medijski Servis novinar Večernjeg lista Zoran Krešić, koji je dobro upućen u pozadinu cijelog slučaja.

Krešić za HMS otkriva kako je na jednome od susreta, večeri čelnika SDA Bakira Izetbegovića, SBB-a Fahrudina Radončića, HDZ-a BiH Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika s međunarodnim dužnosnicima prije tri tjedna doslovno dogovoreno da se Dodiku ponudi alibi za povratak u vlast.

– A to bi se učinilo na način da se povuče ili stavi izvan snage Inzkov zakon. I to se i dogodilo. Na Domu naroda Parlamenta BiH je stavljena točka o povlačenju nametnutog zakona. Bošnjački izaslanici su bili protiv. Uslijedila je medijska kampanja po nalogu SDA preko svojih glasila, otkriva Krešić.

Da, dodaje sugovornik HMS-a, nešto u tome slučaju nije u redu svjedoče dvije posve različite izjave Fahrudina Radončića večer kada je ta odluka bila u Parlamentu jer je pratio dogovor s večere od prije tjedna. No, nakon što je Izetbegović izašao s tvrdnjama o negiranju genocida, da je Čović zabio autogol … i Radončić je reterirao.

Da nešto nije normalno u cijeloj priči svjedoči i izjava čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je doslovno rekao sljedeće:

“Što se tiče mog ponašanja u Domu naroda, nikome ja ništa ne dugujem. Nadam se da nikad više neću biti doveden u poziciju da na takav način odlučujem u Domu naroda. Taj zakon nije prošao, niti će proći i to su samo zaključci, a ako je to nekog povrijedilo – ja se ispričavam”, poručio je predsjednik HDZ BiH.

– Ključna je riječ u njegovu obraćanju jeste ‘doveden’, što me zapravo uvjerava kako su navodi koje sam čuo kao novinar zapravo točne, pojasnio je Krešić.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)