Je li došao kraj Sorosevim sudcima u Europskom sudu za ljudska prava?

Vrijeme:2 min, 53 sec

ECLJ pridonio novoj rezoluciji o sudačkoj etici

U veljači 2020. Europski centar za pravo i pravdu (ECLJ) objavio je zabrinjavajuće izvješće o nevladinim organizacijama i sudcima Europskoga suda za ljudska prava (ECHR). George Soros EUNaime, otkriveno je da su najmanje 22 od posljednjih sto sudaca ECHR-a bivši zaposlenici sedam zaklada i nevladinih organizacija, te da su sudili u brojnim slučajevima koje podupire njihova vlastita organizacija, u očitoj situaciji sukoba interesa.

Među tim privatnim organizacijama ističe se Otvoreno društvo Georgea Sorosa. Čak dvanaest njegovih zaposlenika postalo je sudcima u Strasbourgu, a financira i šest spomenutih organizacija.

ECLJ je upozorio da masovna prisutnost sudaca iz iste mreže pokazuje koliki je utjecaj velikih zaklada i privatnih nevladinih organizacija na europski sustav zaštite ljudskih prava te da to dovodi u pitanje njegovu nepristranost.

Izvješće pokrenulo niz pitanja o sudskom postupku i etici

ECHR nije htio reagirati javno, za razliku od mnogih političara i nekoliko ministara koji su javno izrazili zabrinutost zbog situacije, piše u novom priopćenju javnosti ECLJ, te navode kako je čak i Odbor ministara, vrhovno tijelo Vijeća Europe od 47 veleposlanika, o kojem ovisi Europski sud, bio prisiljen javno priznati da je izvješće istinito, naznačujući da će ponovno procijeniti “do kraja 2024., u svjetlu daljnjih iskustava, učinkovitost postojećeg sustava za izbor i imenovanje sudaca Suda.” (8. travnja 2021.).

Ubrzo nakon toga, 20. travnja 2021., Otvoreno društvo prvi put nije uspjelo dobiti jednog od svojih zaposlenika da bude izabran za sudca u Strasbourgu, što se može pripisati ECLJ-ovu izvješću.

ECLJ dalje navodi kako je Odbor ministara 26. srpnja još jednom javno odgovorio na dva zastupnička pitanja ukazujući na nefunkcionalnu prirodu postupka za izuzimanje i nemogućnost traženja revizije odluka Suda. Taj odgovor, kao i prethodni, pokazao je punu pozornost veleposlanika za ova pitanja, a otkrio je i da je Sud pristupio reviziji svog Pravilnika, “uključujući članak 28.” koji se bavi upravo pitanjem sukoba interesa.

Nova inačica ECHR-ove rezolucije o sudačkoj etici

Na neprihvatljivost članka 28. Poslovnika Suda precizno je ukazano u ECLJ-ovu izvješću. Naime, taj članak nije zahtijevao od sudaca da se izjasne o svojim situacijama sukoba interesa i nije predviđao formalni postupak za izuzimanje od odlučivanja.sud5

ECHR je 2. rujna objavio novu inačicu svoje “Rezolucije o sudačkoj etici” usvojene 21. lipnja 2021. To je interni tekst koji precizira Sudski poslovnik i etičke obveze sudaca. Prethodni tekst datira iz 2008. godine; uspoređujući ga s novim tekstom, čini se da je revizija duboka i djelomično odgovara izvješću ECLJ-a.

Novi tekst pojačava obveze integriteta, neovisnosti i nepristranosti sudaca. U skladu s izvješćem ECLJ-a, rezolucija sada obvezuje sudce da budu neovisni o bilo kojoj instituciji, uključujući bilo koje “tijelo” i “bilo koji privatni subjekt”, misleći na nevladine organizacije i druge zaklade kao što je Otvoreno društvo.

U tekstu se dodaje da će se “čuvati od nepotrebnog utjecaja bilo koje vrste, bilo vanjskog ili unutarnjeg, izravnog ili neizravnog. Suzdržat će se od bilo kakve aktivnosti, izražavanja i udruživanja, odbijati slijediti bilo kakve upute i izbjegavati svaku situaciju koja bi mogla ometati njihovu pravosudnu funkciju i negativno utjecati na povjerenje javnosti u njihovu neovisnost“.

Što se tiče nepristranosti, novi tekst dodaje da sudci “ne smiju biti uključeni u rješavanje predmeta u kojem imaju osobni interes”, čime se pojačava prevencija sukoba interesa. Sudci se također moraju suzdržati od “svake aktivnosti, izražavanja i udruživanja za koje se može smatrati da negativno utječu na povjerenje javnosti u njihovu nepristranost”, objavljeno je 25. studenoga u ECLJ-ovu priopćenju javnosti.

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)