Plenković na Vladi: Sutra ćemo iznad zagrebačkog neba vidjeti dva borbena Rafalea

Vrijeme:4 min, 48 sec

 

 

Na dnevnom redu sjednice Vlade je i prijedlog zakona o proračunu (EU), a bit će iznesene i informacije o aktualnom stanju vezanom uz potres te uz koronavirus

Vlada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava sjednicu.

Vlada će usvojiti zaključak o prihvaćanju političke deklaracije o Hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu te donijeti odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafale. Zaključak i odluku Vlada donosi uoči službenog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Marcona Hrvatskoj. Francuska i Hrvatska već imaju sklopljeno strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja, istaknuli su Banski dvori uoči Macronovog dolaska. Prvi je to službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj.

Na dnevnom redu sjednice Vlade je i prijedlog zakona o proračunu (EU), a bit će iznesene i informacije o aktualnom stanju vezanom uz potres te uz koronavirus.

 

– Danas ćemo prihvatiti tekst strateškog partnerstva između Hrvatske i Francuske, koji ćemo potpisati sutra, kao i o nabavci borbenih aviona Rafalea. Emmanuel Macron dolazi večeras u Zagreb gdje ćemo imati službenu večeru, sutra nastavljamo po programu i s potpisivanjem ugovora o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova, Banožić će ih potpisati. To znači čvrstu potporu jedne od najutjecajnijih zemalja na svijetu, trebalo je skoro 30 godina da svjedočimo posjetu francuskog predsjednika, kazao je.

– Sutra je Dan suzbijanja nasilja prema ženama, ta tema je kontinuirano predmet rada da spriječimo nasilje osobito u obitelji i nad ženama, kazao je Plenković.

Ministar Vili Beroš izvijestio je o stanju s pandemijom koronavirusa.

– U Hrvatskoj bilježimo 6.136 novih slučajeva, u bolnici je 2551 osoba, a 332 je na respiratoru. 250 je hospitalizirano u zadnja 24 sata, od kojih 70 posto nije cijepljeno. Zdravstveni sustav je značajno opterećen i pritisak je velik. Povećavaju se stacionarni COVID kapaciteti i time gase hladni pogoni. Nastavljen je povećan interes za cijepljenjem pa je trenutni postotak cijepljenih 63,03 posto. U zadnjih tjedan dana prvom dozom cijepila su se dva grada veličine Dubrovnika. Među zdravstvenim djelatnicima prvom dozom je više od 70 posto. Od stupanja na snagu COVID potvrda testirano je 210.165 osoba među kojima je pozitivno testirano 2,4 posto. Potvrdu mogu dobiti i osobe za koje je utvrđeno da vjerojatno imaju COVID-19 zbog kontakta i simptoma koje su naveli. Svakodnevno se proširuju kapaciteti bolnica, uvelike necijepljenim osobama. 80 posto pacijenata koji su umrli, nisu trebali umrijeti. Da su bili cijepljeni, ne bi umrli. Naši zdravstveni djelatnici rade Sizifov posao koji se može spriječiti cijepljenjem, kazao je.

– Virus je opasnost za sve, ali cijepljeni su zaštićeniji. Sve države bilježe napredak gdje građani slušaju isključivo struku. Poručujem svima koji se protive cijepljenju da se ne igraju doktora i stručnjaka, živote mogu spasiti jedino liječnici. Dvije godine pandemije govore o jačini virusa, ne trebamo cijepljenje propitkivati. Cjepivo plus pristup treba primijeniti znači cijepljenje plus pridržavanje epidemioloških mjera, kazao je.

Nadovezao se i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Po svim pokazateljima je jasno da se smrtnost može smanjiti jedino cjepivom. Tu vezu potvrđuju i naši brojevi. Treba reći da je cjepivo sigurno, da se radi o opasnom cjepivu to bi se znalo i od toga bi se odustalo. Sve više država kreće s kampanjom upotrebe treće doze. Upravo naša osjetljivost na ugrozu slobode dovelo je do toga da mi pažljivo dajemo odluke o epidemiološkim mjerama. O vladi i stožeru moramo voditi računa i moramo djelovati i djelovat ćemo ubuduće, kazao je.

Policija čuva javni red i mir u svim situacijama većih okupljanja, kazao je Božinović te se dotaknuo se i prosvjeda.

– Razlika u prijavljenom i neprijavljenom prosvjedu je u tome što je kod prijavljenih prosvjeda organizator poznat, a u ovom slučaju u Zagrebu kada prosvjed nije bio prijavljen, zadaća policije je pratiti prosvjed, dokumentirati ga s ciljem otkrivanja organizatora. Svrha se može postići i provođenjem kriminalističkog istraživanja, detektirana su dosad dvojica organizatora te se nastavlja dalje. Došlo je do fizičkog i verbalnih napada na novinare što snažno osuđujemo i tu provodimo istraživanje. Nadam se da se svi slažemo da je pravo na prosvjed nešto što imaju svi, ali on mora biti proveden u skladu sa zakonom. Sva protupravna ponašanja moramo prijaviti, kazao je.

Državni tajnik Zdenko Lucić dotaknuo se i dokumenta kojeg će potpisati Hrvatska i Francuska.

– Slijedom ojačanim bilateralnih odnosa, Hrvatska i Francuska potpisat će novo strateško partnerstvo. Dokument se sastoji od dijelova jačanja odnosa, suradnju u pitanjima obrane, gospodarskim odnosima, daljnje povećanje suradnje po pitanju kulturne, znanstvene i akademske suradnje te suradnje na području administracije. To potpisivanje je predviđeno tijekom posjeta Macrona Hrvatskoj, kazao je državni tajnik.

–  Nabavlja se 12 korištenih Rafalea. Uz njega dolazi i simulator, a osiguran je i moderan oružani paket. Obuka će se provoditi u Francuskoj i Hrvatskoj. Prijenos vlasništva provest će se u Francuskoj, a krajem 2024. u Hrvatskoj će biti 8 aviona, a tijekom 2025. preostalih četiri aviona. Sve avione će preletjeti piloti hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nadovezao se i ministar Mario Banožić.

Premijer je najavio kako ćemo sutra oko podneva iznad Zagreba vidjeti dva Rafalea kakva kupujemo u simboličnom letu.

Večernji list/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)