Došašće – Božji hod k nama i naš hod u susret njemu

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

Budimo otvorena srca za očitovanu i darovanu Božju ljubav i neka nas to oplemeni da istjeramo iz srca, iz obitelji i naše sredinu svaku vrstu mržnje, sebičnosti i ogorčenosti, poručili su kardinal Puljić i mons. Vukšić

Povodom nadolazećeg vremena došašća i početka nove liturgijske godine vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić poslali su svoju poruku svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima koju Nedjelja.ba donosi u cijelosti:

“Božja se ljubav očitovala i darovala po Isusovu rođenju. A predbožićno vrijeme se liturgijski obilježava i slavi s posebnim ozračjem molitve, pobožnosti i spremnosti ići u susret Božiću. Kao što je važna priprava za sve što želimo uspješno doživjeti, tako je posebno važna priprema u vjeri da doživimo ono što slavimo.

Mise zornice

Posebno je zaživjela u narodu Božjemu spremnost uraniti i sudjelovati na sv. misi kroz došašće. Puno je simbolike u toj pobožnosti kojom se naznačuje također da valja nama iz mraka grijeha i svagdanjeg života ići u susret Svjetlu koje je obasjalo ljudska srca i njihove životne putove i otvorilo pogled prema najdražoj istini da smo voljena bića. Htjeli bismo potaknuti i pozvati cijelu nadbiskupijsku zajednicu da slavljenjem misa zornica uđe u ljudska srca svijest i duhovna potreba slaviti sv. misu svakog Dana Gospodnjeg.

Božićna ispovijed

U svim našim župnim zajednicama ustaljen je običaj da vjernici tijekom došašća, posebice u posljednjim danima ovog svetog vremena, rado i u velikom broju pristupaju sakramentu ispovijedi u pobožnoj želji da s Bogom pomire svoja srca i savjesti i da s njegovim zapovijedima usklade svoje buduće misli, nakane i ponašanje. Najsrdačnije zahvaljujemo svim svećenicima za spremnost da budu na raspolaganju vjernicima i pozivamo sve, svećenike i vjernike, da i ubuduće odgovorno njeguju ovu zdravu pobožnost koja je izvor mnogih blagoslova i pomirenja s Bogom i ljudima. Život u ljubavi Kroz sudjelovanje u misama zornicama i pristupanjem sakramentu ispovijedi i pričesti neka nas obasja svjetlo Božje ljubavi kako bismo iskorijenili iz osobnog života i rječnika našeg naroda svaku psovku, kletvu i proklinjanje. Budimo otvorena srca za očitovanu i darovanu Božju ljubav i neka nas to oplemeni da istjeramo iz srca, iz obitelji i naše sredinu svaku vrstu mržnje, sebičnosti i ogorčenosti.

Neka Božja ljubav prožme srca naših obitelji da budu otvorene životu. Ako se spremamo slaviti Božji život darovan u malom Isusu, neka i naše obitelji budu otvorene rađanju života, neka rastu u međusobnoj slozi i iskrenoj ljubavi prema djeci neka ih odgajaju u obiteljskom ozračju koje je Crkva u malom”, stoji u poruci koju potpisuju kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski i mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori