CARPENTER: BiH je politički i ekonomski zombi i nikakav zapadni napor ne može je vratiti u život

Vrijeme:2 min, 4 sec

BiH je politički i ekonomski zombi i nikakav zapadni napor ne može je vratiti u život, ocijenio je analitičar Cato Instituta u Washingtonuu Ted Galen Carpenter.

Carpenter u tekstu pod naslovom “Kada će Amerika shvatiti da je BiH zombi država?” ukazuje da se američki i drugi zapadni lideri odbijaju suočiti s gomilom dokaza da je njihov projekt izgradnje BiH neuspješan i da pokušaji inzistiranja na jedinstvu negdje gdje tri desetljeća bolnog iskustva potvrđuje da nema ničeg ni sličnog tome, može samo ukazivati na pogrešnu stranu politiku, prenosi Srna.

BiH ostaje netaknuta samo na inzistiranje arogantnih američkih i europskih dužnosnika koji odbijaju priznati da je njihov pristup potpuno pogrešan od početka. BiH je politički i ekonomski zombi i nikakav zapadni napor ne može je vratiti u život. Davno je prošlo vrijeme kada je trebalo prihvatiti tu realnost – ocijenio je Carpenter u tekstu koji je objavio portal “1945”.

On ističe da skoro tri desetljeća nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, SAD i njihovi europski saveznici pokušavaju od BiH napraviti pouzdanu i održivu zemlju.

Carpenter navodi da je Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, ali da je vrlo malo učinjeno na rješavanju podjela u zemlji, a još manje da se tri frakcije transformiraju u pouzdanu ekonomsku i političku cjelinu.

– Ova situacija i danas je nepromijenjena od 1995. godine. Ekonomski, BiH je nefunkcionalna i njen BDP od 20,1 milijarde dolara stavlja je na 117. mjesto na svjetskim listama, ali je i ta skromna cifra varljiva jer obuhvaća novac od međunarodne pomoći, te prihode od mirovnih snaga i doprinose međunarodnih birokrata koji se još nalaze u toj zemlji – ukazuje Carpenter.

Prema navodima Carpentera, BiH je još nefunkcionalnija politički nego ekonomski jer, usprkos statusu neovisne zemlje s dvije poluautonomne administrativne jedinice, realna moć leži kod međunarodnih dužnosnika.

U tekstu se napominje da su UN nakon Dayonskog sporazuma imenovale visokog predstavnika koji bi rješavao sporove na domaćoj političkoj sceni i nametao odluke ako strane ne mogu postići dogovor.

– Posljednji predstavnik i dalje upravlja BiH dekretom i ponaša se kao kolonijalni upravnik – ocijenio je Carpenter.

– U listopadu je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik objavio da je BiH “neuspjela država” i da “zapadni eksperiment” ne funkcionira – navodi Carpenter i ističe da je, ukoliko se u obzir uzmu činjenice s terena, teško biti protiv Dodikovog zaključka.

Ted Galen Carpenter je suradnik na Institutu Cato za obrambenu i stranu politiku i jedan je od urednika na portalu “1945”. Autor je 12 knjiga i više od 950 članaka o međunarodnim pitanjima.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)