Zoran Krešić: Iako osebujnim stilom, Milanović kirurški precizno objašnjava procese u BiH na vanjskopolitičkoj sceni

Vrijeme:3 min, 42 sec

 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovno je “uznemirio osjetljivu sarajevsku javnost” svojom izjavom medijima koju je dao tijekom nedavnog posjeta Vatikanu. Naime, Milanović je izjavio kako se svi u BiH trebaju zabrinuti, onog trenutka kad Hrvati odustanu od BiH.

“Dok god Hrvati inzistiraju da im se ne oduzima pravo da izabiru svog predstavnika i okreću se prema Sarajevu i to kažu, budite sretni i neka vam jeza krene niz kralježnicu kad Hrvati okrenu glavu od Sarajeva i kažu da ih to ne zanima”, rekao je tada Milanović što su sarajevski mediji odmah dočekali na nož sada već po uvjetovanom refleksu.

Umjesto da su barem pokušali razmisliti što to točno Milanović govori, sarajevska javnost je njegove izjave odbacila uz opasku kako “hrvatski predsjednik bulazni”. Ali tu nije kraj izjavama iz Sarajeva. Tzv. ‘hrvatski’ član predsjedništva Željko Komšić u svom nedavnom medijskom istupu, zaprijetio je ratom, zbog čega inače redovito osuđuje srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika.

Podsjetimo, Komšić je istaknuo da “ne želi nikoga dirati, napadati i nikome ništa otimati. Ali neću dozvoliti da se meni otima komad zemlje. To ne može ni po koju cijenu. Sve ću učiniti da ne dođe do toga da se mora braniti kako se branilo 90-ih godina”, rekao je, zaboravljajući pritom na činjenicu da on Hrvatima zapravo otima pravo da ih u Predsjedništvu predstavlja osoba koju hrvatski narod želi kao predstavnika.

‘Medijske tvornice zla izvrnule su Milanovićevu izjavu o BiH’

O tome da se Milanovićeve izjave u BiH redovito ‘dočekuju na nož’ za portal Direktno komentirao je novinar Zoran Krešić.

“Nedavno sam na Facebook profil dobio poruku, do tada meni nepoznate osobe, jesam li ustaša? Nekada imam običaj odgovoriti na ovakve uvrede i započnem raspravu. Odgovorio sam: ‘Nisam, ali je sigurno bio tvoj daidža, amidža, babo’… budući je autor toga komentara bio od mene mlađi Bošnjak koji živi i radi u Njemačkoj.

Nakon toga rasprava se razvila u pravcu jednoga od komentara predsjednika Zorana Milanovića ‘kako u Bosni nemaju za kestena’.

Objasnio sam kako se radi o izjavi izvučenoj iz konteksta budući je Milanović u toj izjavi poručio da u BiH sigurno neće biti rata. Umjesto da svi pozdrave takvu smirujuću izjavu predstavnika prvog susjeda, medijske tvornice zla su je predstavile kao novo ponižavanje Bosne, Bosne i Hercegovine … nakon čega su uslijedile desetine zlih komentara”, rekao je Krešić, a ova situacija ukratko i slikovito prikazuje strukturu razmišljanja jednog od triju naroda u BiH te je samim time jasno zašto se Milanovićeve, ali i ranije riječi bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović redovito ‘dočekuju na nož’.

Nametnuti predstavnik – ‘novovjekovni Sejdo Bajramović’

“Identično je bilo i s posljednjom predsjednikovom izjavom u Vatikanu: ‘Dok god Hrvati insistiraju na tome da im se ne dira to simbolično pravo da izabiru svog člana Predsjedništva i okreću se prema Sarajevu i to kažu, budite sretni. Neka vam jeza krene niz kralježnicu kad Hrvati okrenu glavu od Sarajeva i kažu da ih to ne zanima’.

U medijima i među komentarima na portalima i društvenim mrežama uslijedili su komentari da je Milanović UZP-ovac (zbog krajnje kontroverzne presude iz Haaga šestorici dužnosnika Herceg-Bosne), zatim da su Hrvati manjina, da su kamenjarski Srbi, da će Bošnjaci doživotno Komšića (novovjekovnog Sejdu Bajramovića) … nametati Hrvatima za člana BiH Predsjedništva…

Ne ulazeći u krajnje osebujni stil, moram reći da nitko tako kirurški precizno ne objašnjava procese u Bosni i Hercegovini kao predsjednik Milanović na vanjskopolitičkoj sceni”, kaže Krešić.

Osvrnuo se i na separatizam u BiH.

“Njegova izjava o bh. Hrvatima je zapravo potvrda ranijih teorija da su oni ‘posljednji ljepak’ koji zapravo sprječava raspad zemlje i krvavi epilog usljed stalnog jačanja koncepata srpskog separatizma kojega podupire Beograd i Moskva, uz blagonaklone poglede i nekih država EU-a, posebno onih iz Višegradske skupine te unitarizma kojega zagovara dio zapadnih zemalja uključivo Njemačku, Nizozemsku … Pobjeda bilo kojega od ta dva procesa popločava put BiH u pakao.

O tome svjedoči i posljednja Sejdina izjava, koji se više uživio u ulogu političkog Bošnjaka od najradikalnijih internetskih botova, kako je spreman na rat u slučaju secesije Republike Srpske”, objašnjava krešić.

“Zbog toga predsjednik Milanović sugerira kako upravo Hrvati sa srednjim putem federalizma, uvažavanja političkih i kulturnih identiteta konstitutivnih naroda predstavlja jedini mogući put prema opstanku, ali i napretku zemlje. Ta budućnost nije niti s politikom Sarajeva koje je danas u ulozi Beograda 90-ih, niti Banje Luke koja doslovno ide stopama republika bivše zajednice koje su se nastojale odcijepiti, zaključio je Krešić za Direktno.

 

HMS/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)