GAHLER: Osigurati da su tri konstitutivna naroda zaista predstavljeni u Predsjedništvu države

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

 

Kroz unutarnji dijalog u Bosni i Hercegovini mora se pronaći kreativno rješenje za izbornu reformu kao kompromis u kome će se građani, ali i pojedinačni narodi naći u relaksiranoj situaciji, smatra koordinator Europske pučke stranke (EPP) u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta Michael Gahler.

 

 

“Svjestan sam da hrvatski narod u Federaciji BiH nije zadovoljan sa statusom quo. Smatram da je ova situacija dovela do približavanja između Hrvata s jedne strane i Srba u Republici Srpskoj sa druge. To nije dobar razvoj događaja. Također sam svjestan da smo unutar Federacije BiH, proteklih godina, mogli vidjeti različite ljude iz različitih stranaka koji su predstavljali hrvatski narod u kolektivnom Predsjedništvu države. Bili su tu ljudi iz HDZ-a, bio je tu i gospodin Komšić također”, ističe Gahler u razgovoru za Fenu.

Dodaje da kada se gleda iz pozicije Europske unije, tu se više radi o institucionalnom pristupu, da se osigura da su tri konstitutivna naroda zaista predstavljeni u predsjedništvu države.

“Za mene je problematičan pristup kada samo jedna politička stranka za sebe smatra da je legitiman predstavnik svoje zajednice. U drugu ruku, smatram da ako postoji suštinsko neslaganje ili nezadovoljstvo jedne strane, u ovom slučaju hrvatskog naroda, to se pitanje treba riješiti, trebaju se pronaći adekvatna rješenja, prije svega između različitih političkih stranaka, ali na kraju, glasači u BiH su ti koji će odlučiti kome će dati svoje povjerenje”, kaže njemački europarlamentarac.

On dodaje da bi se iz iskustva EU moglo vidjeti kako su rješavane nesuglasice, prvenstvo kroz potragu za kompromisom. U slučaju BiH, kaže, ne smatra da bi rješenje koje bi vodilo daljim podjelama bilo dobro.

“Više sam za opciju traženja kompromisa, u kojoj se građani ali i pojedinačne zajednice nalaze u relaksiranoj situaciji u sredini u kojoj žive. Ali takva kreativnost mora se razviti kroz dijalog unutar Bosne i Hercegovine, a posebno unutar Federacije BiH”, navodi Michael Gahler i dodaje da je trenutno ipak ključni prioritet zaustaviti ono što radi Milorad Dodik, jer je riječ o pokušaju razbijanja Bosne i Hercegovine a to, kako zaključuje, nije u bilo čijem interesu.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)