BLINKEN: Izborni zakon i ograničene ustavne reforme ključni, potrebna suradnja sva tri konstitutivna naroda

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Nakon sastanka predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH s Derekom Cholletom, višim političkim savjetnikom američkog državnog tajnika Anthony Blinkena, otkriveno je da je Blinken poslao pismo članovima Predsjedništva BiH.

Ono je adresirano na sva tri člana Predsjedništva BiH, odnosno na predsjedavajućeg Željka Komšića i na članove Šerika Džaferovića i Milorada Dodika.

– U ožujku sam vam pisao u duhu dubokog partnerstva koji naše zemlje dijele, da tražim od vas vodstvo za unapređenje reformi koje će osigurati da mir i struktura dijeljenja moći iz Daytonskog sporazuma ostanu čvrsta osnova za prosperitetniju budućnost za sve građane Bosne i Hercegovine. Od tada, politička kriza se razvila u vašoj zemlji prijeteći stabilnosti regije, stoji u Blinkenovom pismu.

Deeskalacija političke krize

Američki državni tajnik navodi da je njegova zabrinutost pojačana zbog, kako je napisao, “putanje vaše države”, te ističe “nepokolebljivu posvećenost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao jedne države s dva entiteta i Brčko distriktom”.

– Pozivam na vašu posvećenost za deeskalacijom trenutne političke krize te ponovno uključivanje s međunarodnim partnerima u program zdravorazumskih ekonomskih, izbornih, ograničenih ustavnih reformi i reformi vladavine prava od vitalnog značaja za vaše građane ka prosperitetnoj europskoj budućnosti.

Kao svjedok potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, SAD ponavljaju da će potezi jednostranog povlačenje iz institucija na državnoj razini ili bilo kojeg drugog pokušaja destabilizacije Daytonskog sporazuma biti suočeni s odgovarajućim mjerama, uključujući i razmatranje sankcija.

Koraci za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine će ugroziti ne samo europsku perspektivu Bosne i Hercegovine već i stabilnosti i osiguranje neophodno za ekonomski oporavak i strane investicije – ističe se u pismu državnog tajnika SAD Antoyja Blinkena.

Suradnja tri konsitutivna naroda

Naglašeno je da bi Bosna i Hercegovina mogla, također, “propustiti priliku ubrati opsežne benefite regionalne ekonomske integracije”.

– Sjedinjene Američke Države su najjači bosanskohercegovački partner u rješavanju problema podjele vlasti i funkcionalnih deficita kroz dijalog. Ali, to zahtijeva povratak za stol, sudjelovanje u donošenju odluka i predanost izgradnji konsenzusa potrebnog da se ova zemlja pomakne naprijed.

Za stabilnost i prosperitet BiH potrebna je suradnja sva tri konstitutivna naroda, te Republike Srpske i entiteta Federacije, kako bi se postigla jednaka prava za sve građane. Ne možemo dopustiti da još jedan izborni ciklus prođe bez poboljšanja integriteta izbora koji osiguravaju da se svi glasovi broje.

Izborni zakon i ograničene ustavne reforme također su ključni za rješavanje diskriminacije i ispunjavanje europskih standarda. Pružamo ruke svakome u BiH koji radi na izgradnji međusobnog povjerenja i pomirenja, te koji privode kraju sakatu politiku straha. Radujem se okretanju dubljem partnerstvu zasnovanom na snažnoj agendi kako bi se BiH unaprijedila, stoji u Blinkenovom pismu članovima Predsjedništva BiH.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)