SVETAC DANA “Sveta Margareta Škotska”

Vrijeme:1 min, 31 sec

Kraljica, zaštitnica Škotske.

16.11.2021.

Danas Crkva slavi Margaretu Škotsku, englesku princezu rođenu u Ugarskoj te škotsku kraljicu po udaji. Margareta je rođena oko 1045. godine u Ugarskoj kao kći ugarske princeze Agate i Edvarda Izgnanika, engleskog princa koji je, nakon protjerivanja iz Engleske, utočište našao u Ugarskoj. U dobi od deset godina Margareta se vraća u Englesku. Kada je normanski vojvoda Vilim Osvajač 1066. osvojio englesko prijestolje, obitelj bježi na sjever. U pokušaju bijega brodom na kontinent, zahvatila ih je oluja te izbacila na obale Škotske.

Škotski kralj Malcolm III. srdačno ih je prihvatio te se doskora zaljubio u lijepu princezu kojom se i oženio. U braku su dobili šestoricu sinova i dvije kćeri. Obitelj je živjela složno i kršćanski, a djeca su odgajana u duhu pobožnosti i molitve. Margareta je svojom blagošću i dobrotom povoljno utjecala na kralja. Ublažavala je njegovu žestoku ćud i postigla da je postao uzornim vladarem. Kraljica je imala punu slobodu u upravljanju domaćinstvom, a kralj ju je često pitao za savjet i u državnim poslovima.

Promicala je obrazovanje i crkvene reforme te je nastojala popraviti život klera i redovnika. Isticala se osobnom pobožnošću te je učinila da je njezina obitelj uistinu bila uzor “kućne Crkve”. Zbog svega su je prozvali “Biserom Škotske”. Pomagala je siromasima i gradila brojne crkve. Kada su joj 1093. godine u bitci ubijeni suprug i najstariji sin, kraljica se, bremenita životom posta i molitve, od velike tuge razboljela te je i sama preminula .

današnji dan iste godine. Pokopana je pred glavnim oltarom opatije Dunfermline koju je sama dala podići.

Kanonizirana je pedesetak godina kasnije, 1250. godine. Tijelo joj je kasnije preneseno u pokrajnju kapelu crkve, a glava se, neobičnim putevima, našla kod isusovaca u francuskom Douaiju, odakle je nestala u vrijeme Francuske revolucije. Sveta Margareta zaštitnica je Škotske.

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)