NENADMAŠNI KAPETAN HRVATSKE Luka Modrić je nadmašio Ibrahimovića, Zidanea, Platinija, Ramosa…

Vrijeme:2 min, 57 sec

 

 

Treći među Europljanima

Koliko je tih osam velikih turnira čudesan doseg, najbolje pokazuje podatak da je legendarni kapetan Španjolske Sergio Ramos igrao na sedam velikih natjecanja, a Zlatan Ibrahimović (Švedska) i Zinedine Zidane (Francuska) šest su puta predstavljali svoje zemlje na najvećim turnirima.

Legendarni Michel Platini pak u svojoj je karijeri uspio odigrati tek četiri velika natjecanja. Od svih aktivnih europskih nogometaša (oni koji još igraju za reprezentaciju) više velikih natjecanja od Luke Modrića ima samo Cristiano Ronaldo – devet. Svi ostali gledaju u leđa hrvatskom kapetanu. Nadalje, Luka ima 146 nastupa za reprezentaciju, a ispred njega od aktivnih europskih igrača samo su Cristiano Ronaldo (184) i Sergio Ramos (180).

 

 | Autor : PIXSELL Foto: PIXSELL

 

Modrić je u nacionalnoj vrsti debitirao 1. ožujka 2006. godine u prijateljskom susretu s Argentinom u Baselu, odigrao je 84 minute i prikazao se u odličnom svjetlu u utakmici u kojoj je Hrvatska pobijedila s 3:2. Odigrao je dvije utakmice na SP-u u Njemačkoj 2006. godine, a dolaskom Slavena Bilića postao je i ostao standardni član udarne postave vatrenih.

Vrhunac je, naravno, bio legendarni SP 2018. godine u Rusiji, kruna njegove karijere, nakon kojega je u praktički svim relevantnim izborima proglašen najboljim nogometašem svijeta. Uoči Eura 2020. najavio je mogućnost povlačenja iz reprezentacije, želio je to i njegov klub Real Madrid, no Luka je ostao privržen svojoj najvećoj nogometnoj ljubavi, kockastom dresu. Nakon pobjede protiv Rusije samo je potvrdio već izrečeno, da će nas voditi i na SP-u 2022. godine.

– Ne znam što se mora dogoditi da ne vodim Hrvatsku u Kataru! Naravno, sretan sam što smo svi mi skupa ostvarili velik uspjeh, fenomenalno je otići na Svjetsko prvenstvo, poseban osjećaj. Imamo godinu dana uživanja i pripremanja i idemo tamo s velikim ambicijama – jasan je bio Modrić. A onda će nakon Katara zatvoriti jednu od najljepših reprezentativnih priča ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu.

Katar za oproštaj od kockica

Od dječačića kojeg su četnici potjerali s velebitskih padina u izbjeglištvo u Zadar probio se do ponajboljeg svjetskog igrača, postao je legenda Real Madrida i najveći nogometaš u povijesti hrvatske reprezentacije. A ujedno je postao i broj jedan u mnogim statistikama. S rekordnih 146 nastupa za vatrene iza sebe je ostavio Darija Srnu (134), a nastupio je više puta za Hrvatsku nego Šuker (69 nastupa) i Boban (51) zajedno.

Naravno, Modrić je i jedini hrvatski nogometaš koji je za vatrene nastupio 16 godina u nizu. Zasad je sigurno da će i upisati i 17. godinu u nizu, a nadamo se da će reprezentativnu karijeru zaključiti još jednom medaljom sa Svjetskog prvenstva. Kakav bi to idealan kraj bio… Inače, ovih dana Modrić bi trebao potpisati i novo produljenje ugovora s Real Madridom, do ljeta 2023. godine, što bi značilo da će u najvećem klubu na svijetu provesti 11 godina! Najbolji je to dokaz koliko vrijedi hrvatski kapetan.

 Karlo Ledinski/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)