D. Pejčinović: Sarajevski lobisti

Vrijeme:2 min, 57 sec

 

Bosna i Hercegovina na prekretnici – 6. dio

U prošlom nastavku nizanke o BiH istaknuto mjesto dobila je sarajevska lobistica sa Zastava BiHzagrebačkom adresom, Senada Šelo Šabić, zaposlenica nekakvog instituta za međunarodne odnose koji svake godine proždire silne milijune iz državnog proračuna. U međuvremenu, u isto kolo uključilo se još nekoliko novih „igrača“ iz svijeta politike i diplomacije, pa je red da se i njih spomene!

Mlaćenje prazne slame

U stalnoj emisiji „Studio 4“ novinara Petra Vlahova pred nekoliko dana gostovao je Božo Kovačević, bivši diplomat i sadašnji „vanjskopolitički analitičar“, koji se osvrnuo na opasno stanje u susjednoj državi. Božo smatra da je nužan ostanak „ureda Visokog predstavnika, i da Vijeće sigurnosti UN-a donosi ključne odluke jer BiH može postati prijetnja sigurnosti Europe“, te sasvim nediplomatski izjavljuje kako bi Rusiji „odgovaralo ako bi došlo do oružanih sukoba u BiH“?! Packu je dobila i hrvatska vanjska politika, odnosno vlada i predsjednik: „Ta je politika previše jednoznačno određena samo problematikom položaja Hrvata u BiH“… „do te mjere da bi se moglo reći da je RH dopustila da bude instrument interesa HDZ-a BiH“ – smatra Kovačević. Drugim riječima, Plenković i Milanović služe interesima Dragana Plenković ČovićČovića?! Toliko daleko ne bi otišla ni Višnja Starešina! Našem analitičaru zapeo je za oko i spor oko novog izbornog zakona: „Inzistiranje samo na promjeni izbornog zakona suprotno je presudi Europskog suda za ljudska prava .., prema kojoj se, neovisno o nacionalnoj pripadnosti, svi imaju pravo kandidirati na izborima, što je zapravo suprotno glavnoj intenciji reforme izbornog sustava kako ju predlaže HDZ BiH.“ Opet taj nesretni HDZ! Božo nigdje ne spominje presudu Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda koja se nikako ne uklapa u njegove postavke, a zanimljivo je da sličnu priču o diskriminaciji „ostalih“ iznosi i Senada Šelo Šabić! (v. peti nastavak!) Kako to da našim „ljudskopravašima“ ne smeta očita diskriminacija Hrvata u Presjedništvu BiH? Zar Božo nikad nije čuo za Željka Komšića? Čovjek pola sata priča o stanju u BiH, a glavne hrvatske probleme uopće ne spominje! Pa, kakav je to analitičar?

„Otvoreno“, 11. 11. 2021.

Stanje na poljsko-bjeloruskoj granici privuklo je pozornost novinara Damira Smrtića, koji je u emisiji pod (neprimjerenim) nazivom „Otvoreno“ ugostio nekoliko stručnjaka za vanjskopolitička pitanja, koji su gledateljima pokušali objasniti što se događa na istočnim granicama Europske Unije. Od petorice pozvanih jedino je nastup upitnikmlađahnog Karla Resslera, hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu, uspio potaknuti kakvu-takvu raspravu među zamornim „mainstream“ stručnjacima. Ressler je povezao stanje na poljskoj granici s invazijom migranata na hrvatsku granicu kod Bihaća, ustvrdivši da je za to odgovorna neodgovorna vlast u Sarajevu. Na to je kao oparen skočio „mirni čovjek Zagreba“ Joško Klisović, koji je ustvrdio da se ne može uspoređivati BiH s Bjelorusijom, našto je Ressler odvratio kako je postavljanje izbjegličkih logora u neposrednu blizinu hrvatske granice neprihvatljiv potez koji potiče migrante na ilegalne prelaske. Klisović je replicirao s tezom da se Hrvatska ne smije miješati u unutarnja pitanja BiH, kao što je, primjerice, lokacija izbjegličkih kampova. (Zašto se onda BiH miješa u lokaciju hrvatskog odlagališta nuklearnog otpada?) Svadljivom Klisoviću pridružio se i novopečeni „vanjskopolitički analitičar“ Božo Kovačević, koji smatra da Hrvatska treba pregovarati isključivo sa službenim predstavnicima vlasti u BiH. Isti zahtjev postavila je (v. prošli nastavak!) i već spomenuta Senada ŠŠ, pa bi nepristrani promatrač mogao pomisliti kako Božo i Senada djeluju koordinirano?! Osim toga, zahtijevati da hrvatsko vrhovništvo pregovara sa nametnutim Željkom Komšićem, kao službenim „predstavnikom“ Hrvata u Predsjedništvu BiH, može samo potpuno neobaviještena osoba, a to Božo Kovačević zasigurno nije! Što je onda u pitanju?

Dinko Pejčinović/HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)