ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH Dodik: RS nema nijedan plan o otcjepljenju i secesiji

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

 

Ja sam rekao kako RS nema nijedan plan o otcjepljenju i secesiji, ali u RS se o tome priča. Ali, nema nijedan plan kojim bi se provela politika otcijepljenja”, naglasio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je održao konferenciju za medije u Istočnom Sarajevu nakon sastanka Predsjedništva BiH s Derekom Cholletom, savjetnikom državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država.

“Očekujemo i od međunarodne zajednice da provodi Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH. RS dosljedno poštuje pravni okvir, prava i obveze potpisane i predviđene Daytonskim mirovnim sporazumom i tako se ponaša”, kazao je Dodik na početku obraćanja i dodao:

“Ja sam rekao kako RS nema nijedan plan o otcjepljenju i secesiji, ali u RS se o tome priča. Ali, nema nijedan plan kojim bi se provela politika otcijepljenja”.

Ponovio je što je za njega ustvari prihvatljivo, javlja N1.

“Samo onaj Ustav i aktivnosti koje predviđaju poštivanje slova Daytona su za nas prihvatljive. Netko optužuje RS da nešto čini na destabiliziaciji ili suprotno Daytonskom sporazumu. Rekao sam da je to bespotrebno i da je to bezobrazluk koji ide za tim da neki forsiranje Ustava nazivaju destabilizacijom“.

Dodik je ponovio svoj stav da “visoki predstavnik nije imao formalno pravo donositi bilo kakav zakon”.

“Ovo je bila i prilika da komentiramo što RS čini na zaštiti svojih prava. Visoki predstavnik nije nikada imao formalno pravo donositi bilo kakav zakon i Ustavni sud pod kontrolom dva muslimana i tri stranca apsolutno je u funkciji razgradnje Ustava i stvaranje ustavnog poretka. Sve su to poznate stvari o kojima RS govori i zato smo pripremili opsežne informacije o kršenju Ustava u BiH u nastojanju da se vratimo na ustavnu poziciju i to smo dostavili NSRS i očekujemo datum kada će se sjednica održati”, kazao je Dodik.

“To podrazumijeva jednu opću informaciju koja predviđa da se povuče suglasnost sa 140 zakona koje je nametnuo visoki predstavnik. Pravna osnova je u tome da Ustav nigdje ne previđa da visoki predstavnik predlaže zakone koje parlamentarna skupština treba donositi. Ustav predviđa da je to Predsjedništvo ili Vijeće ministara. U svakom slučaju, nigdje se ne vidi visoki predstavnik i nema ga tamo gdje je do sada bio tako neograničeno kršeći Ustav“, rekao je.

Dodao je još da će se predložiti i tri posebne informacije.

“Zato ćemo i pored toga predložiti tri posebne informacije, gdje su političari iz RS bili prisiljeni dati suglasnost, a to je vojska, neizravni porezi i VSTV. Predlažemo da se povuku odluke koje smo ranije dali i da se uđe u normativno uređenje tih oblasti”, pojasnio je član Predsjedništva BiH.

Večernji list/https://www.vecernji.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori