OD UTORKA, 16. STUDENOGA UŽIVO Stožer objavio detalje o COVID potvrdama: Objavljeno na koga se odluka ne primjenjuje

Vrijeme:5 min, 6 sec

 

 

U posljednja 24 sata zabilježeno je 6.449 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 39.846.

Primjena Covid potvrda u javnom i državnom sektoru počinje u utorak, 16. studenoga. I dalje bilježimo veliki broj novozaraženih. U posljednja 24 sata zabilježeno je 6449 novooboljelih. HZJZ je objavio nove podatke o cijepljenju. Broj cijepljenih posljednjih je dana naglo počeo rasti, a samo jučer iskorišteno je 31.406 doza. Od toga je iskorišteno 18.481 prve doze. U tri dana cijepljeno je oko 50.000 osoba. Dan ranije, 10.studenog, 16.747 građana primilo je prvu dozu.

Stožer održava konferenciju za medije

 

 

“U posljednja 24 sata zabilježeno je 6449 novih slučajeva zaraze virusom  SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 39.846. Među njima je 2.086 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 251 pacijent. Preminulo je 53 osoba.  Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 528.286 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 9.774 preminule, ukupno se oporavilo  478.666 osoba od toga 4.639 u posljednja 24 sata.  U samoizolaciji su trenutno 30.252 osobe. Do danas je ukupno testirano 3.246.065 osoba, od toga 15.067 u posljednja 24 sata.  Zaključno s 11.11.2021 utrošeno je 3.790.884 doza cjepiva, a cijepljeno je 49,51% ukupnog stanovništva, odnosno 59,20% odraslog stanovništva. Na dan 11.11.2021 utrošeno je 31.406 doza cjepiva, a od toga je  18.481 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 11.11.2021 2.009.038 osoba cijepljeno je barem jednom dozom,  a od njih je cijepljenje završeno za 1.845.345 osoba ( 1.711.702 osoba  cijepljeno s dvije doze te 133.643 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen),  što čini 54,55% odraslog stanovništva”, izvijestio je Stožer.

U ovom tjednu imamo 36 posto više oboljelih, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Na 25. mjestu smo od 27 zemalja EU, a samo veću incidenciju imaju Estonija i Slovenija.  Od 277 hospitaliziranih, 204 nije cijepljeno niti jedno dozom. Od 53 preminulih, 39 nije cijepljeno niti jednom dozom. U zadnjih 7 dana među najmlađih 9 preminulih, niti jedan nije bio cijepljen, kazao je Capak.

Odluka o Covid potvrdama primjenjuje se od 16. studenoga

“Uvodi se obvezno testiranje za dužnosnike, službenike u državnim i javnim ustanovama, službenike u područnoj i regionalnoj samoupravi, zaposlenike trgovačkih društava u vlasništvu RH kao i u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave. Odluka stupa na snagu 16. studenoga”, kazao je Božinović. “Svi oni prije dolaska na radno mjesto, morat će se testirati najmanje dva puta tjedno”, dodao je.

“Ovom odlukom se uvodi sigurnosna mjera testiranja, a EU potvrda je dokaz da je osoba testirana, cijepljenja ili je preboljela”, kazao je. “EU digitalnu potvrdu su dužni predočiti prilikom ulaska na posao. Odluka se odnosi i na sve one koji dolaze u ustanove”, dodao je. “Oni koji odbiju predočiti dokaz ne mogu ući u prostorije gdje se obavlja posao”, kazao je Božinović.

Odluka se odnosi i na vojsku te zaposlenike zračnih luka.

Odluka se ne primjenjuje na osobe koje dovode djecu u vrtić ili osnovnu školu, na one mlađe od 16 godina, na studente, učenike, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO dolaze podići svoju Covid potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo.

Stožer je produljio odluke koje se odnose na rad trgovina, javni prijevoz, odluku o maskama te odluku o prelasku granice.

Nakon treće doze potrebno je izvaditi novu Covid potvrdu

Sustav Covid potvrda razvio je AKD. “Nakon što građani prime treću dozu cjepiva, treba ponovo otići u sustav e-građani i ponovo zatražiti Covid potvrdu. Treća doza ne znači automatsko produljenje Covid potvrde. Covid potvrda vrijedit će 365 dana od primitka treće doze”, objasnili su iz AKD-a. .

Ministarstvo je stupilo u kontakt s farmaceutskim kompanijama oko nabave lijekova

“Iznimno su visoke brojke, iako bilježilo pad, ali stanje je i dalje doista na neki način zabrinjavajuće. Upravo je to razlog zašto smo ovo napravili. Ova mjera obveznog testiranja širi se na državne i javne službe. Smanjujemo mogućnost virusa da se širi, da mutira”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Širenje mjere ne limitira ljudska prava i slobode. Možemo naše teško bolesne sugrađane pitati da li su u mogućnosti konzumirati svoja prava i slobode”, dodao je.  Moramo se pridržavati određenih mjera i u tom kontekstu da svaki dan naučimo nešto novo. Cijepljenje je najbolji izlaz iz ove krize”, dodao je.

“Cijepljenje je najvažnije, ali tu je i pridržavanje epidemioloških mjere. Upravo te zemlje koje bilježe porast zaraženih, a koje imaju visoku procijepljenost, uvode mjere”, dodao je. Osim ova dva elementa na vidiku su i novi lijekovi. Ministarstvo zdravstva je stupilo u kontakt s farmaceutskim kompanijama i razgovaramo o mogućnosti nabave lijekova za hrvatske građane”, rekao je Beroš.

Delta plus soj

“Za sada je u cijeloj Europi delta plus soj ispod 1 posto. Dodatno je ova varijanta virulentnija. Važno je da i dalje provodimo mjere, da se što brže i u većem postotku cijepimo”, kazala je Alemka Markotić o delta plus soju.

Kao dokaz vrijede i liječničke potvrde o preboljenju

Novinari su pitali da li vrijedi liječnička potvrda kao dokaz o preboljenju. Iz Stožera su odgovorili potvrdno. “Sva ona izuzeća koja vrijede za zdravstvo i socijalu vrijede i u ovim slučajevima”, kazao je Capak.

“Dali smo mogućnost poslodavcima da organiziraju testiranje na testnim mjestima. Također poslodavac ima mogućnost organizirati testiranje u svojem angažmanu”, rekao je Capak.

Popis novih 6500 testnih mjesta bit će objavljeno na mrežnim mjestima. Kako je rekao Capak, oni su obaviješteni da se kod njih može obaviti testiranje. Capak je rekao da na privatnim testnim mjestima neće i ne mogu određivati cijenu testova.

Preminula je jedna osoba koje je bila cijepljena s tri doze. Osoba je bila 41’godište i imala je komorbiditete, kazali su iz Stožera na pitanje novinara.

 

Večernji list/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)