KVALIFIKACIJE ZA SVJETSKO PRVENSTVO Hrvatska je osigurala dodatne kvalifikacije za SP, a evo kakva je ukupna situacija

Vrijeme:4 min, 44 sec

 

Uoči posljednjeg kruga europskih kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine samo su dvije reprezentacije izborile vizu za Katar, Njemačka i Danska.

Još sedam ih je osiguralo barem dodatne kvalifikacije, a to su Belgija, Italija, Portugal, Rusija, Srbija, Švicarska i Hrvatska, piše Index.hr.

Dodatne kvalifikacije

Na Svjetskom prvenstvu će nastupiti 13 europskih vrsta. Direktan plasman na SP izborit će 10 pobjednika skupina te još tri ekipe koje će svoje mjesto tražiti kroz dodatne kvalifikacije.

U baražu će sudjelovati deset drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija te dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija, a koje u svojoj skupini kvalifikacija nisu zauzele neko od prva dva mjesta, piše Index.hr.

Tih 12 reprezentacija će biti podijeljeno u tri skupine po četiri ekipe, a samo će pobjednici putovati na SP. Na svakom turniru će se igrati polufinale i finale.

SKUPINA A

Srbija (17), Portugal (16), Luksemburg (6), Irska (5), Azerbajdžan (1)

Foto: EPA

Srbija vodi na ljestvici, Portugal ima bod manje, ali i utakmicu manje. Portugal prvo očekuje gostovanje kod Irske, a potom će u posljednjem kolu u Lisabonu protiv Srbije igrati za prvo mjesto.

SKUPINA B

Švedska (15), Španjolska (13), Grčka (9), Gruzija (4), Kosovo (4)

U skupini B prva dva mjesta su osigurali Švedska i Španjolska. Šveđani vode s dva boda više od Španjolaca i po svemu sudeći odlučivat će njihov međusobni susret u Sevilli 14. studenog. Prije toga Šveđani će gostovati u Gruziji, a Španjolci u Grčkoj.

SKUPINA C

Italija (14), Švicarska (14), Bugarska (8), Sjeverna Irska (5), Litva (3)

U skupini C Italija i Švicarska vode s po 14 bodova, a Talijani imaju i dva gola bolju razliku pogodaka. Mnogo toga će odlučiti njihov međusobni susret u Rimu 12. studenog. U slučaju remija, u posljednje kolo ušli bi bodovno poravnati i u posljednjih 90 minuta kvalifikacija lovili bi pobjede, ali i što bolju razliku pogodaka – Italija na gostovanju u Belfastu protiv Sjeverne Irske, a Švicarci u Luzernu protiv Bugarske.

SKUPINA D

Francuska (12), Ukrajina (9), Finska (8), Bosna i Hercegovina (7), Kazahstan (3)

U ovoj skupini teoretski još četiri reprezentacije mogu do prvog mjesta. Francuzi vode i najveći su favoriti. Bilo bi pravo čudo da aktualni svjetski prvaci ne uspiju. Međutim, matematički do prvog mjesta mogu i Ukrajina, Finska te Bosna i Hercegovina. Francuzi će sve dvojbe riješiti ako 13. studenog na Stade de Franceu poraze Kazahstan.

Daleko je neizvjesnija borba za drugo mjesto, koje vodi u play-off. Ukrajina je trenutačno druga s devet bodova, Finska ima osam, a BiH sedam, no Ukrajina ima i utakmicu više. BiH u posljednja dva kola igra kod kuće protiv Finske i Ukrajine i s dvije pobjede bila bi sigurno druga.

SKUPINA E

Belgija (16), Češka (11), Wales (11), Estonija (4), Bjelorusija (3)

U skupini vodi Belgija sa 16 bodova i za matematičku potvrdu treba još jedan bod iz posljednja dva kola (Estonija kući, Wales vani). Češka je druga s 11 bodova, ali Česi imaju još jednu utakmicu i više ne mogu biti prvi. Njihov je cilj sačuvati drugu poziciju ispred Walesa koji također ima 11 bodova, ali i dva susreta ispred sebe.

Čehe još očekuje domaći ogled protiv Estonije, dok Gareth Bale i društvo prvo igraju s Bjelorusijom, a potom s Belgijom.

SKUPINA F

Danska (24), Škotska (17), Izrael (13), Austrija (10), Farski Otoci (4), Moldavija (1)

Danci su osigurali prvu poziciju u skupini F, a mogli bi odlučiti tko će biti drugi. Škoti trenutačno drže drugu poziciju sa 17 bodova, četiri više od Izraela, a do kraja su dva kola.

Škoti pobjedom u Moldaviji mogu osigurati drugo mjesto i dodatne kvalifikacije, a u posljednjem kolu će igrati protiv Danske. Izraelce čekaju gostovanje u Austriji i domaći ogled protiv Farskih Otoka.

SKUPINA G

Nizozemska (19), Norveška (17), Turska (15), Crna Gora (11), Latvija (5), Gibraltar (0)

U skupini G tri reprezentacije mogu biti prve, Nizozemska (19), Norveška (17) i Turska (15). Nizozemci u sljedećem kolu gostuju u Crnoj Gori, Norvežani kod kuće dočekuju Latviju, dok Turci igraju protiv Gibraltara.

Odluka bi mogla pasti u posljednjem kolu kada Nizozemska u Rotterdamu dočekuje Norvešku.

SKUPINA H

Rusija (19), HRVATSKA (17), Slovačka (10), Slovenija (10), Malta (5), Cipar (5)

Za svjetske doprvake računica je jasna, dvije pobjede sigurno vode na Svjetsko prvenstvo u Katar. Dobra je vijest za Hrvatsku što je barem osigurala dodatne kvalifikacije jer ne može završiti ispod drugog mjesta u skupini.

Hrvatska će 11. studenog gostovati kod Malte, dok će Rusija dočekati Cipar u Sankt-Peterburgu. Tri dana poslije Hrvatska će na rasprodanom Poljudu dočekati Rusiju u utakmici koja će, po svemu sudeći, odlučiti pobjednika skupine i izravnog putnika na SP 2022.

SKUPINA I

Engleska (20), Poljska (17), Albanija (15), Mađarska (11), Andora (6), San Marino (0)

Foto: EPA

U skupini I još tri reprezentacije mogu do direktnog plasmana na SP. Englezi vode s 20 bodova i u najboljoj su poziciji, Poljska ima tri boda manje, dok Albaniji na trećem mjestu s 15 bodova igra još samo teorija. Mađarska na četvrtom mjestu (11) ne može do prve pozicije, ali matematički još uvijek može do drugog mjesta.

Engleska u posljednja dva kola igra protiv Albanije (London) i San Marina (Serravalle) i za očekivati je dvije pobjede i plasman na SP.  U slučaju da europski doprvaci na Wembleyju poraze Albaniju, Poljska bi pobjedom u Andori i prije posljednjeg kola osigurala broj dva.

SKUPINA J

Njemačka (21), Rumunjska (13), Sjeverna Makedonija (12), Armenija (12), Island (8), Lihtenštajn (1)

U posljednjoj  skupini njemačka vrsta je prva, a za drugo mjesto bore se Rumunjska (13), Sjeverna Makedonija (12), Armenija (12) te Island (8).

U najboljoj poziciji su Rumunji koji u posljednja dva kola igraju protiv Islanda i Lihtenštajna. Makedonce očekuje Armenija pa Island.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Šport/Hrvatsko nebo

Odgovori