HSS: Ne prodajite krvlju obranjeni teritorij za 700.000 KM godišnje, glas “za” je nacionalna izdaja

Vrijeme:2 min, 6 sec
Općinski odbor HSS-a Posušje oglasio se priopćenjem u povodu moguće promjene statusa Blidinja i prijenosa nadležnosti sa županije na Federaciju

“U petak (05. studenoga) u posuškoj kinodvorani će se održati „sastanak”.

„Sastanak” su na zahtjev Federalnog ministarstva okoliša i turizma poslušno zakazali vladajući u općini Posušje.

Gdje su nestale priče kako su Hrvati preglasani u Vladi Federacije i kako Hrvata gotovo više i nema u ministarstvima u kojima ministar nije legitimni predstavnik Hrvata? Ali o tome drugom prigodom.

Uglavnom, „zahtjev” za „sastankom” su naši legitimni općinski dužnosnici prihvatili iako dolazi upravo iz takvog ministarstva.

Tema „sastanka” je Blidinje, točnije proglašenje parka prirode Blidinje – nacionalnim parkom u BiH.

Ništa oko proglašenja parka prirode – nacionalnim parkom ne bi bilo sporno, da se ne radi o čistom prijenosu i ovako oskudnih nadležnosti županija, općina i gradova na federalnu razinu.

Kada je 30. travnja 1995. Vlada HR HB donijela Odluku o proglašenju parka prirode Blidinje, vjerujemo kako im ni u primislima nije bilo kako će jednoga dana oni što dolaze poslije njih to dragovoljno prepustiti Sarajevu.

Kako bi stvar bila gora, nitko od nadležnih u ovom slučaju nije razgovarao s lokalnom zajednicom niti s općinama koje gravitiraju tom području, a kamo li ih je pitao za mišljenje. Sukladno trenutačnoj sarajevskoj politici za mišljenje nisu pitane ni županije, tj. nadležna županijska ministarstva.

Naravno, ni tu nije kraj političkom bezobrazluku sarajevske čaršije jer u u samom prednacrtu Zakona o nacionalnom parku Blidinje granice istoga nisu precizno navedene, te stoji kako će njih svojim aktom utvrditi Vlada Federacije.

Prevedeno to znači da Fadil Novalić i Vlada Federacije mogu donijeti Akt kako su granice Nacionalnog Parka ne samo do Bosiljne, nego iste mogu odrediti i do GP „Osoje”, te nakon toga odlučivati smije li i tko u tim granicama graditi, saditi krumpir, čuvati stoku ili kositi travu.

HSS je stava kako Blidinje posuškom narodu vrijedi puno više od 700 000 KM godišnje za zaposlene u nacionalnom parku, gdje će ponovo Sarajevo odlučivati tko će biti zaposlen, jer županije i općine neće više imati nadležnosti.

HSS poziva sve posuške političke subjekte koji su pozvani na „Sastanak” da kao i HSS budu protiv predaje nadležnosti i prodaje teritorija krvlju obranjenog za 700 000 KM godišnje, a koje će ići u tko zna čije džepove, jer glas „Za” nije glas za nacionalni park nego nacionalna izdaja”, priopćeno je iz HSS-a Posušje.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori